Держпраці не радить звільняти працівника, який виїхав за кордон під час війни

Державна служба пояснює, що звільнення працівників має відбуватися за процедурами, передбаченими чинним законодавством.

звільнення працівника, який поїхав за кордон

Як оголосити вакансію без штрафу та дискрімінації

Найбільш поширені причини звільнення працівників – за власним бажанням та за угодою сторін – здійснюється лише на підставі заяви працівника. Якщо він залишив робоче місце і не виконує свої трудові обов’язки у зв’язку із воєнними діями, то такий факт не може розглядатися як прогул без поважної причини.

Держпраці рекомендує за відсутності заяви працівника про звільнення не вирішувати це питання до закінчення бойових дій.

Щоб не було підстав для збереження заробітку за відсутнім працівником, у табелі обліку робочого часу потрібно проставляти позначку «інші причини відсутності».

У разі необхідності виконання обов’язків відсутнього працівника, можна прийняти на його місце іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

Нагадаємо, в зв'язку з військовою агресією рф значних змін зазнав Кодекс законів про працю України, зокрема стаття 36. Частину першу статті 36 КЗпП доповнили такими причинами припинення трудового договору:

  • 8-1 — смерть роботодавця-фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою;
  • 8-2 — смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим.

За інформацією Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
8593

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
42960

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
228493

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
65640

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2023 та 2024 роки
122282

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді