Доповнено критерії визначення інвалідності в Україні – МОЗ

Своєю постановою №1356 від 2 грудня 2022 року Уряд змінив Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності

критерії визначення інвалідності

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Новацію прокоментувало Міністерство охорони здоров'я. Зміни передбачають, що причинний зв'язок інвалідності з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я, одержаним від вибухонебезпечних предметів, встановлюється МСЕК на підставі витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому зазначено обставини, за яких особа отримала ушкодження здоров’я.

Перелік вибухонебезпечних предметів визначено статтею 1 Закону України «Про протимінну діяльність в Україні». Закон передбачає надання постраждалим особам одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щорічної допомоги на оздоровлення. Суму компенсація, порядок її призначення і виплати встановлює КМУ.

МОЗ зазначає, що людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити МСЕК, щоб продовжити довідку про інвалідність. Якщо термін інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

Нагадаємо, що законодавство передбачає низку пільг щодо відпусток для осіб з інвалідністю. Працівники з інвалідністю, які ще не відпрацювали перших шести місяців за місцем роботи, можуть скористатися своїм правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до того, як настане шестимісячний термін їхньої безперервної роботи в цій установі.

Працівники з інвалідністю, які вже тривалий час працюють в установі, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час.

За матеріалами МОЗ

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічна відпустка освітян і науковців – проблемні питання

Експерт розглядає на прикладах, як рахувати кількість днів щорічної основної відпустки освітянам і науковцям на прикладі відпустки вихователя у залежності від того, скільки місяців було відпрацьовано – менше 10 чи більше, повні ці місяці були чи ні.
8370

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді