Профспілки скаржаться на зміни у законодавстві про сумісництво

Кабінет міністрів скасував Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом.

трудові відносини для сумісників

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

В 2023 році відбулися важливі зміни у трудових відносинах сумісників, особливо це торкнулося педагогічних працівників.

Кабмін 22 листопада 2022 року скасував свою постанову від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій». Того ж дня був скасований наказ Міністерства праці, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

При укладенні трудового договору про сумісництво необхідно враховувати норму статті 102-1 КЗпП України. Згідно з Кодексом, сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Тобто при укладенні трудового за сумісництвом працівнику необхідно встановити графік роботи, який є поза робочими часом за основним місцем роботи.

Профспілка працівників освіти і науки України звернулася до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ з приводу необхідності відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом. На думку профспілки, скасування цього Переліку позбавляє висококваліфікованих фахівців, серед яких педагогічні, науково-педагогічні працівники, а також працівники відділів та управлінь освіти, інших органів, які переважно є вчителями та викладачами, можливості виконувати зазначені види робіт впродовж основного робочого часу, забезпечуючи налагоджений освітній процес.

Нагадаємо, що укладання трудового договору із сумісником тягне низку проблемних питань для головбуха: за якими правилами відобразити в додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в додатку 4ДФ.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
69075

Доплата до мінімальної заробітної плати 2024

Зарплата вийшла менша від мінімалки – у більшості випадків необхідно її «дотягувати» шляхом доплати до мінімальної заробітної плати. Однак не все так просто, адже є надурочні, нічні, різні доплати і надбавки, лікарняні та відпускні. Як з цим розібратися – у консультації.
91306

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку
53783

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді