Мінсоцполітики повідомляє про зміни в оформленні лікарняних в 2023 році

З 1 січня Пенсійний фонд України є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві.

оформлення лікарняних 2023

Калькулятор стажу

Мінсоцполітики зазначає, що для отримання фінансування по лікарняних від ПФУ роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти.

Що залишилося як і раніше

  1. Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною.
  2. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились.
  3. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів.
  4. У випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.

Що змінилося при оформленні лікарняних

  1. Новий Закон скоротив час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних від ПФУ. Якщо раніше Фонд соцстраху перераховував кошти протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд  має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів.
  2. Для поліпшення якості обслуговування та пришвидшення автоматизованого опрацювання заяв-розрахунків, максимальну кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку обмежено до 200 штук.
  3. Для уникнення помилок, при заповненні заяви-розрахунку використання лапок у назві суб’єкта господарювання не допускається.
  4. Роботодавцям, для подання заяв-розрахунків, не потрібно укладати з Пенсійним фондом України договір про визнання КЕП , як це було передбачено раніше у взаємовідносинах із ФССУ.
  5. Роботодавці, які з певних причин не можуть користуватись електронним кабінетом на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, можуть скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Оформлення заяви-розрахунку в 2023 році

Заява-розрахунок подається до ПФУ через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі Фонду. Є можливість пошуку та перегляду заяв-розрахунків відповідно до визначених критеріїв:

  • період реєстрації листків непрацездатності,
  • тип заяви-розрахунку (за електронними листками непрацездатності);
  • здійснення формування (редагування) та відправки заяви-розрахунку до Пенсійного фонду України.

Під час формування заяви-розрахунку використовується інформація з електронного листка непрацездатності та Реєстру застрахованих осіб.

До заяви-розрахунку можна додавати коментарі, пояснення та, за необхідності, скановані копії документів, які можуть бути використані при прийнятті рішення щодо фінансування.

За матеріалами Кабміну

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
71308

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді