Мінфін повідомив, скільки заробляють лікарі в Україні

Міністерство навело загальні суми видатків на охорону здоров’я та суми зарплат лікарів і медичного персоналу.

скільки заробляють лікарі в Україні

Калькулятор індексації зарплати

Загалом в 2022 році на медицину було витрачено 215,3 млрд грн, у тому числі з держбюджету (разом з трансфертами) – 187,2 млрд грн.

За даними Мінфіну, з цієї суми реалізація програми медичних гарантій обійшлася 146,3 млрд грн:

  • 143,9 млрд грн – на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій;
  • 2,4 млрд грн – на реімбурсацію.

Відшкодування вартості ліків проводилось на:

  • лікування серцево-судинних захворювань,
  • цукрового діабету,
  • хронічних хвороб дихальних шляхів,
  • розладів психіки та поведінки.

Лікарські засоби з повним або частковим відшкодуванням їх вартості отримали понад 3,8 млн осіб.

Залучення міжнародної фінансової допомоги сприяло стабільному фінансуванню програми медичних гарантій, зокрема виплачувати зарплату понад 500 тис. працівникам медичних закладів.

Національна служби здоров’я наводить розміри зарплат у галузі медицини у 2022 році. Середня зарплата працівників закладів охорони здоров’я становила 14,3 тис. грн (+21% в порівнянні з 2021 роком).

Найбільше зросла середня заробітна плата лікарів – до 21 тис. грн (+36% показників у 2021 році). Зарплата середнього медичного персоналу становить близько 15 тис. грн (+25%).

Повідомляється, що найвища середня заробітна плата у працівників закладів екстреної медичної допомоги – 17,8 тис. грн. З них лікарі отримують близько 26 тис. грн, середній медичний персонал – 20 тис. гривень.

Нагадаємо, в 2023 році Уряд встановив мінімальну оплату праці медпрацівників на 2023 рік:

  • 20 000 гривень для осіб, які займають лікарські посади у закладах охорони здоровʼя (крім лікарів-інтернів), посади фармацевтів у закладах охорони здоровʼя (крім фармацевтів-інтернів), посади професіоналів у галузі охорони здоровʼя у закладах охорони здоровʼя та посади професіоналів з вищою немедичною освітою у сфері охорони здоровʼя;
  • 13 500 гривень для осіб, які займають посади у закладах охорони здоровʼя, віднесені єдиними кваліфікаційними вимогами до посад фахівців (крім лікарів-інтернів та фармацевтів-інтернів).

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку

✔️Коли виплачується компенсація за невикористану відпустку? ✔️Чи компенсувати невикористані відпустки під час воєнного стану? ✔️Як обчислити компенсацію за невикористану відпустку та провести розрахунок відпускних при звільненні? ✔️Як у 2024 році порахувати компенсацію відпустки, право на яку здобуто у 2023 році та раніше?
346213

Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку

Які виплати, надбавки та доплати включати у розрахунок матеріальної допомоги на оздоровлення. Розрахунок грошової допомоги держслужбовцям та іншим бюджетникам при виході у відпустку – тема даної консультації.
22826

Перехідні відпускні: податки, звітність, зразки

Як перехідні відпускні впливають на розрахунок доплати до мінімальної зарплати, як врахувати мінімальну базу ЄСВ, оподаткування перехідних відпускних та заповнення за ними Додатків Д1 і 4ДФ Податкового розрахунку – все це знайдете у консультації.
39243

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді