Українських біженців звільнять від подання декларацій про доходи, але за однієї умови

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив про майбутній закон і скасування декларацій для українських біженців за кордоном.

біженців звільнять від подання декларацій про доходи

Калькулятор штрафів

Профільний комітет Верховної Ради 5 квітня підтримав законопроєкт № 7632, який звільняє українських біженців від обов'язку декларувати доходи, отримані в 2022 році в якості допомоги від іноземних держав, закордонних урядів чи благодійних організацій.

За словами Вадима Гетманцева, декларацію можна буде не подавати, якщо біженці отримували виключно пільговані доходи. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що в своєму роз'ясненні Державна податкова служба наголошувала, що згідно з діючим законодавством, українські біженці звільняються від сплати військового збору та податку на доходи фізичних осіб з суми отриманої допомоги. Але все одно вони мали б подавати декларації про такі отримані доходи.

Про це повідомляв й Уповноважений з захисту прав людини Дмитро Лубинець, який заявив, що мільйони українців, які знайшли прихисток в інших країнах після початку повномасштабної війни, отримують грошову та матеріальну допомогу. Мова йде про допомогу від іноземних держав, їхніх державних фондів, іноземних кампаній та організацій.

За словами експерта порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС», не потрібно подавати податкову декларацію особам, які за 2022 рік мали:

  • доходи у вигляді зарплати. Усе сплачено і задекларовано роботодавцями;
  • доходи за ЦПД. Якщо виконавці робіт чи надавачі послуг за ЦПД не були зареєстровані як підприємці, то сплатити податки за них мали замовники їхніх робіт/послуг, які виплачували винагороду за цими ЦПД;
  • доходи по підприємницькій діяльності на спрощеній системі оподаткування. Тобто особа зареєстрована підприємцем та звітує за такі доходи у податковій декларації платника єдиного податку. Однак, якщо така особа отримує певні доходи не від підприємницької діяльності, то тоді вона має подати податкову декларацію про доходи на загальних підставах;
  • доходи у вигляді відсотків по депозитам в українських банках. Податки утримували й декларували українські банки;
  • доходи від продажу майна, якщо сплатили податки в момент нотаріального оформлення. Відзвітувати має нотаріус.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
74084

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
44922

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
10158

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55855

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
256872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді