Декларація про доходи

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
Зміст статті:
Коли декларація про доходи не подається Податкова декларація про доходи та антикорупційна електронна декларація Податкова декларація про майновий стан і доходи у 2024 році – хто подає Інші випадки, коли декларація про доходи обов’язкова Чи може декларацію про доходи скласти інша особа, наприклад бухгалтер? Що має бути у бухгалтерській довідці про доходи працівника? Чи можна у декларації показувати лише «потрібні» доходи? Декларація про доходи – строки подання та сплати 2023 Приклади ситуацій, коли декларація про доходи за 2023 рік не подається Сплата податків після декларування Декларація про доходи для отримання податкової знижки за 2023 рік Декларація про доходи – способи подання Декларація про доходи – бланк 2024 Декларація про майновий стан і доходи за 2023 – зразок заповнення Приклад заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи 2024

Коли декларація про доходи не подається

Декларація про майновий стан і доходи пов’язана з обов’язком кожного сплатити ПДФО та військового збору (ВЗ). У 2024 році декларацію подаємо за звітний 2023 рік.

Однак здебільшого дані податки сплачуються не самими фізособами, а посередниками, яких у Податковому кодексі України (даліПКУ) називають податковими агентами. Ними є всі ті, хто нараховує та виплачує фізособам певні доходи, насамперед це:

  • роботодавці – нарахування зарплати або винагороди за цивільно-правовими договорами (даліЦПД);
  • банки – нарахування процентів за депозитами;
  • нотаріуси – при оформленні купівлі-продажу рухомого і нерухомого майна.

Всі такі податкові агенти звітують щодо ПДФО та ВЗ самостійно, подаючи Податковий розрахунок з Додатком 4ДФ. Податковий розрахунок має статус декларації та інколи його ще називають зарплатний звіт.

Через описаний вище механізм сплати ПДФО та ВЗ більшість фізосіб в Україні декларацію про майновий стан і доходи не подають, адже всі їхні доходи вже були задекларовані податковими агентами. Так, не потрібно навіть задумуватися про подачу податкової декларації особам, які за 2023 рік мали:

  • доходи у вигляді зарплати. Усе сплачено і задекларовано роботодавцями;
  • доходи за ЦПД. Якщо виконавці робіт чи надавачі послуг за ЦПД не були зареєстровані як підприємці, то сплатити податки за них мали замовники їхніх робіт/послуг, які виплачували винагороду за цими ЦПД;
  • доходи від підприємницькій діяльності на спрощеній системі оподаткування. Тобто особа зареєстрована підприємцем та звітує за такі доходи у податковій декларації платника єдиного податку. Однак, якщо така особа отримує певні доходи не від підприємницької діяльності, то тоді вона має подати податкову декларацію про доходи на загальних підставах;
  • доходи у вигляді відсотків за депозитами в українських банках. Податки утримували й декларували українські банки;
  • доходи від продажу майна, якщо сплатили податки в момент нотаріального оформлення. Відзвітувати мав нотаріус. Про більш складні ситуації – спадщина, продаж автомобілів, нерухомості мова піде також далі.

Крім цих винятків, не подається декларація про доходи й за надзвичайних обставин: особа на кінець звітного року потрапила у полон, тюрму, під арешт, перебуває у розшуку, не може виконувати свої податкові обов’язки з причин, які пов’язані в воєнним станом та агресією РФ, але такі причини мають бути обґрунтовані (у такому разі виконати свої обов’язки платник податку повинен впродовж 6 місяців після завершення воєнного стану, див. абз. 1 п. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). При підтвердженні неможливості виконувати свої обов’язки у звʼязку обставинами воєнного стану слід керуватися наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225 «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження» (див. також з цього приводу роз’яснення ДПС).

Також не подають декларацію ті особи, які на кінець звітного року перебувають на строковій військовій службі (служба за контрактом не звільняє від обов’язку подачі декларації).

Податкова декларація про доходи та антикорупційна електронна декларація

Зверніть також увагу, що декларація про майновий стан і доходи – це не антикорупційна електронна декларація посадовців держслужби, органів місцевого самоврядування та інших осіб, які виконують функції держави. Дані декларації мають різне призначення та не заміняють одна одну, хоча в антикорупційній декларації також декларуються доходи.

☛ Декларація про доходи та антикорупційна електронна декларація – це різні звіти, які не відміняють один одного, але мають бути узгодженими.

До речі, податкову декларацію про майновий стан і доходи теж можна подати до податкової в електронні формі (дистанційно), але вона не оприлюднюється. Однак очевидним є те, що дані за рік за доходами в обох деклараціях мають все ж таки співпадати, адже НАЗК і ДПС обмінюються даними.

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Податкова декларація про майновий стан і доходи у 2024 році – хто подає

Декларація про доходи подається, якщо фізособа отримала впродовж звітного періоду доходи, наведені у таблиці нижче. Для оподаткування більшості з цих доходів за 2023 рік застосовується ставка ПДФО 18% (+1,5% ВЗ), крім операцій з нерухомим і рухомим майном. У 2024 році оподаткування цих доходів також не змінювалося.

ОПОДАТКОВУВАНІ ДОХОДИ 2023/2024

Доходи, які вимагають обов’язкової подачі декларації

Норма ПКУ

1

здавання в оренду майна (рухомого і нерухомого)

168.2.1

2

діяльності закордоном (іноземні доходи)

168.2.1,

170.11.1

3

отримання спадщини від осіб, які не входять до членів сім’ї 1-го та 2-го ступенів споріднення*

174.2.1,

174.2.2,

174.6

4

отриманих подарунків від осіб, які не входять до членів сім’ї 1-го та 2-го ступенів споріднення, якщо їхня вартість перевищує 25% мінімальної зарплати на 01 січня звітного року (2023 р. – 1675 грн; 2024 р. – 1775 грн). Податок утримується лише з суми перевищення (роз’яснення ДПС 103.02 ЗІР)

5

продаж/обмін нерухомості, якщо це другий і більше продаж за рік або об’єкт був у власності менше 3-х років**

172

6

продажу/обміну рухомого майна у вигляді легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, починаючи з 2-го продажу за рік***

173

7

списання боргу кредитором до закінчення строку позовної давності, якщо така сума перевищувала 25% мінімальної зарплати (2023 р. – 1675 грн; 2024 р. – 1775 грн) і кредитор письмово повідомив про це фізособу

164.2.17

8

списання боргу через закінчення строку позовної давності, якщо така сума перевищувала 50% прожиткового мінімуму на 01 січня звітного року (для 2023 року – 1342,00 грн; для 2024-го року – 1514 грн)

164.2.7

9

отримання доходів від фізосіб, які не є податковими агентами (крім тих, що не оподатковуються). Наприклад, дохід від іншої фізособи, яка не є підприємцем (від здавання в оренду, виконання певних робіт разового характеру тощо)

168.2.1

10

інвестиційний прибуток, наприклад за операціями з цінними паперами, деривативами, корпоративними правами (у даному разі заповнюється Додаток Ф1 декларації)

164.2.9

11

інших джерел, наприклад іноземні доходи та призи

165.1.24, 172.5 (п. «б»), 173.4 (абз. 9), 170.2

12

доходи, які не були задекларовані в минулих звітних періодах – обов’язок сплати ПДФО залишається

* 1-й і 2-й ступінь споріднення – від батьків, від чоловіка, дружини, дітей, у т.ч. усиновлених; рідних братів та сестер, баби та діда, онуків. Від решти родичів треба декларувати. Однак декларація не подається, якщо ПДФО та ВЗ були сплачені спадкоємцем у процесі нотаріального оформлення, адже за тоді звітує нотаріус (п. 174.3 ПКУ);

** продаж нерухомості, якщо це більше одного разу за рік або об’єкт був у власності менше 3-х років. Фізособи-резиденти сплачують ПДФО за ставкою 5% (+1,5% ВЗ). Починаючи з 3-го продажу ПДВФО зростає до 18% (ВЗ той же – 1,5%), але оподатковуваний дохід може бути зменшений на суму деяких витрат, зокрема придбання об’єкта нерухомості (Додаток Ф4 до декларації). Однак, якщо ПДФО та ВЗ були сплачені при нотаріальному оформленні договору купівлі-продажу, то декларація не подається;

*** виняток – якщо ПДФО сплатив нотаріус як податковий агент при оформленні угоди купівлі-продажу. У такому разі декларація не подається. Ставка ПДФО у 2023-2024 роках за цими операціями: перший продаж – 0% (ВЗ відсутній, декларація не подається); 2-й продаж – 5% (+1,5% ВЗ); 3-й і наступний продаж – 18% (+1,5% ВЗ)

Інші випадки, коли декларація про доходи обов’язкова

Зверніть увагу, що ця ж сама податкова декларація про майновий стан і доходи подається й фізособами-підприємцями (ФОП) на загальній системі. Щоправда, вони заповнюють там обов’язково разом з основною частиною ще й «свої» Додаток Ф2, який стосується розрахунку податку самозайнятих осіб, а також Додаток ЄСВ1 для декларування єдиного соціального внеску (ЄСВ). Якщо працівник установи ще й зареєстрований як ФОП на загальній системі оподаткування, то він має подати й цю декларацію, у якій вказати також і дохід у вигляді зарплати. Винятком є ті ФОП, які на спрощеній системі, адже у них є своя декларація з єдиного податку.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Також є ще низка випадків обов’язкової подачі декларації, які пов’язані з недоплатою ПДФО роботодавцем, яку неможливо вже виправити через перерахунок ПДФО, так як така особа вже не працює в установі. Ці та інші додаткові випадки подачі декларації про майновий стан і доходи унаочнено у таблиці нижче.

ДОДАТКОВІ СИТУАЦІЇ ДЛЯ ПОДАЧІ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДОХОДИ 2023/2024

Ситуації

Норма ПКУ

Ситуації самозайнятості

1

особа зареєстрована як підприємець та перебуває на загальній системі оподаткування

177.5

2

особа здійснює незалежну професійну діяльність

178.4

Закордонні ситуації

3

емігрує закордон

179.3

4

є іноземцем, що стає резидентом України

170.10.4

Повернення ПДФО

5

особа бажає отримати податкову знижку, тобто повернути частину ПДФО від держави, наприклад з витрат з навчання або з іпотечного кредиту (детальніше – див. нижче)

166.3

Недоплата ПДФО

6

особа порушила правила користування ПСП та через це недоплатила ПДФО. Серед таких ситуацій:

  • користувалася ПСП одночасно за декількома місцями роботи;
  • безпідставне отримання підвищеної ПСП;
  • зміна необхідних умов отримання такої ПСП, про які бухгалтер не був повідомлений, наприклад одинока матір вийшла заміж, але не повідомила про це тощо

169.2.4

7

є недоплата ПДФО після звільнення. Це можливо через помилку бухгалтера або ж у ситуації, коли зарплати не вистачило, аби утримати недоплату ПДФО при остаточному розрахунку

169.4.4

Чи може декларацію про доходи скласти інша особа, наприклад бухгалтер?

Ні, декларація про доходи є справою особистою. Про подання декларації про доходи кожна особа дбає самостійно (виняток – заповнення декларації нотаріально уповноважною особою, див. п. 179.5 ПКУ). Це означає, що установа-роботодавець не має до цього ніякого відношення.

Однак бухгалтеру роботодавця потрібно надати працівнику дані про його зарплатні та інші доходи, аби такий працівник – нинішній чи колишній – міг заповнити відповідні рядки декларації. Таку інформацію бухгалтер оформляє довідкою довільної форми. Якщо місць роботи було декілька, то доведеться такі довідки отримувати за всіма місцями роботи чи одержання доходу за ЦПД.

Щоправда, для декларування працівнику не обов’язково мати їх у паперовому вигляді з підписаними з печатками – достатньо й інформації отриманої на електронну пошту чи у будь-який інший спосіб. Декларанту взагалі-то треба не сама довідка як така, а лише інформація для заповнення декларації з цієї довідки.

☛ На запит працівнику бухгалтер має надати довідку про нараховані доходи, аби у працівника були дані для заповнення декларації про майновий стан і доходи.

Що має бути у бухгалтерській довідці про доходи працівника?

Бухгалтерська довідка допоможе працівнику заповнити декларацію у частині зарплатних доходів і доходів за ЦПД. Ніякої офіційно затвердженої форми такої довідки не існує. Це значить, що бухгалтер складає її у довільній формі. Однак краще все ж таки паперова довідка – офіційний документ, аби уникнути помилок.

Така довідка (довідкова інформація) має містити:

  • доходи працівника за їхніми видами (зарплата, винагорода за ЦПД, інші доходи, які не входять до фонду заробітної плати). Зарплату та винагороди за ЦПД слід розділи й показати окремо. Лікарняні для цілей оподаткування – теж частина зарплати. Незарплатні доходи також мають бути окремою цифрою – до них зокрема належить матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань та отримані суми додаткових благ, компенсовані понад норму витрати на відрядження тощо;
  • суми утриманих ПДФО та ВЗ за такими доходами – теж окремо за видами доходів;
  • дані про податкову соціальну пільгу (ПСП) – треба, якщо декларація подається з метою отримання податкової знижки. Ця цифра потрібна працівнику при заповненні Додатка Ф3 його декларації, у якому наводиться сума зарплати за вирахуванням ПСП (ряд. 4 розділ ІІ).

Чи можна у декларації показувати лише «потрібні» доходи?

Ні, так не можна. Незалежно від виду отримуваних доходів та місця їхнього отримання при заповненні річної податкової декларації потрібно вказувати всі доходи без винятку, які були за звітний рік. Навіть ті доходи, за якими за особу вже відзвітували податкові агенти. Це значить, що при подачі декларації, наприклад з причини спадкування нерухомого майна, у декларації треба вказати й зарплатні доходи, й доходи за ЦПД, за якими ПДФО й ВЗ був сплачений роботодавцем.

Декларація про доходи – строки подання та сплати 2023

Терміни подачі податкової декларації про майновий стан і доходи наведено у таблиці нижче.

КАЛЕНДАР ДЕКЛАРУВАННЯ ТА СПЛАТИ ПДФО Й ВЗ 2024

Мета подання декларації про доходи

Строки декларування/сплати

загальний випадок – для декларування отриманих впродовж звітного 2023 року доходів звичайними фізособами

  • подати декларацію – до 01 травня 2024 року, (див. пп. 49.18.4 ПКУ);
  • сплатити – до 01 серпня 2024 року (див. п. 179.7 ПКУ)

особи, які провадять незалежну професійну діяльність – за результатами 2023 року (складають також Додаток Ф2 і Додаток ЄСВ 1)

  • подати декларацію – до 01 травня 2024 року, (див. пп. 49.18.4 ПКУ);
  • сплатити – до 01 серпня 2024 року (див. п. 179.7 ПКУ)

декларування отриманого чистого оподатковуваного доходу та податку для підприємців загальної системи оподаткування (складають також Додаток Ф2 і Додаток ЄСВ 1)

  • подати декларацію – до 01 травня 2024 року, понеділок (див. пп. 49.18.4 ПКУ)*;
  • сплатити – впродовж 10 к. днів від крайньої дати звітування (абз. 1 п. 57.1 ПКУ)

для отримання податкової знижки за результатами 2023 року (у такому разі ще й заповнюється Додаток Ф3)

по 31 грудня 2024 року включно (див. пп. 166.1.2 ПКУ)

інше

припинення держреєстрації ФОП загальної системи за самостійним рішенням

впродовж 20 к. днів місяця наступного за місяцем припинення (сплатити – впродовж 10 к. днів, які настають за крайнім днем подачі)**

для еміграції закордон

не пізніше 60 к. днів до виїзду (подається завжди незалежно від виду отриманих доходів) (п. 179.3 ПКУ)

* з 2023 року для ФОП діє оновлена дата звітування ­– раніше вони подавали декларацію впродовж 60 к. днів після закінчення звітного року;

** останнім звітним періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності

Приклади ситуацій, коли декларація про доходи за 2023 рік не подається

Для кращого розуміння вищенаведених правил наведемо ті ситуації, коли подавати декларацію про майновий стан і доходи не потрібно, а саме:

  • був лише один продаж за рік легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда (ПДФО 0%);
  • будь-який продаж легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда, якщо податки були сплачені при нотаріальному оформленні (є пряма згадка про такий виняток у п. 179.2 ПКУ). Податківці наполягають на тому, що вчасною сплатою податку є сплата до нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу (роз’яснення ГУ ДПС у Рівненській області) та за місцем нотаріального посвідчення такого договору (роз’яснення ГУ ДПС у Закарпатській області);
  • один продаж нерухомості за рік та об’єкт був у власності більше 3-х років – ПДФО 0% та ВЗ 0%, але декларація не подається (див. на цю тему те ж роз’яснення ГУ ДПС у Рівненській області);
  • будь-який продаж нерухомості, якщо податки були сплачені при нотаріальному оформленні (теж є згадка у п. 179.2 ПКУ);
  • отримання спадщини від тітки/дядька, якщо податки були сплачені при нотаріальному оформленні (теж є згадка у п. 179.2 ПКУ). Це не особи 1-го чи 2-го ступеня споріднення, тому ПДФО слід все ж таки сплатити, але декларувати не треба – усе відзвітує нотаріус як податковий агент;
  • отримання спадщини від батьків. Це особи 1-ого ступеня споріднення – ПДФО 0%;
  • отримання спадщини від бабусі. Це особи 2-го ступеня споріднення – ПДФО 0%;
  • подарунок вартістю 1700 грн. Не декларується, так як вартість подарунку не перевищує 1775 грн, межі для 2023 року (25% мінімальної зарплати на 01.01);
  • подарунок від матері, наприклад, вартістю 25000 грн. Декларувати у такому разі не треба незалежно від вартості, ПДФО немає, так як це подарунок від особи 1-го ступеня споріднення;
  • працівник мав за рік лише зарплату, винагороду за ЦПД, матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань. Усі ці виплати були задекларовані у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку, тому спеціально подавати декларацію про доходи не треба. Однак, якщо працівник вирішив задекларувати дохід від оренди, отримати податкову знижку тощо – тоді він декларує всі доходи, у т.ч. й задекларовані роботодавцем, нотаріусом, банком.

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Сплата податків після декларування

Після декларування ПДФО та ВЗ сплачуються за такими кодами бюджетної класифікації:

  • «11010500» – «ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;
  • «11011001» – «ВЗ, що сплачується за результатами декларування».

Рахунки для їхньої сплати можна знайти на сайті ДПС.

Декларація про доходи для отримання податкової знижки за 2023 рік

Особливим випадком є подача декларації про доходи з метою отримання податкової знижки.

Податкова знижка – це можливість зменшити оподатковуваний за рік дохід на певні дозволені витрати та перерахувати сплачений за звітний рік ПДФО. Суму «переплати» держава повертає на вказаний рахунок у декларації або поштовим переказом. Зменшити можна тільки дохід у вигляді зарплати. До кінця 2024 року подається декларація про доходи, аби отримати податкову знижку за 2023 рік.

До найбільш поширених випадків отримання податкової знижки належать витрати на навчання та відсотки з іпотеки. Решту витрат, які дають право на податкову знижку, можна знайти в п. 166.3 ПКУ.

Щодо існуючих правил отримання податкової знижки за 2023 рік, то зараз подають копії документів, а не їхні оригінали (див. пп. 166.2.2 ПКУ).

Приклад розрахунку податкової знижки. У працівника за 2023 рік зарплата всього становила 120 000 грн, податкової соціальної пільги він не отримував, тож було сплачено 21 600 грн ПДФО (= 120 000 × 0,18). Також він заплатив за навчання в магістратурі 27 000 грн. При перерахунку ПДФО складає: (120 000 – 27 000) × 0,18 = 16 740 грн. Отже, повернути від держави можна: 3240 грн (= 21 600 – 18 360). І для цього треба встигнути подати декларацію до 31 грудня 2024 року включно. Подібний розрахунок закладений у Додаток Ф3 декларації про майновий стан і доходи.

☛ Подайте декларацію про доходи та отримайте від держави частину ПДФО, якщо витрачали кошти на освіту чи іпотеку.

У таблиці нижче наведемо правила отримання податкової знижки на навчання як найбільш поширеної та актуальної для працівників.

ПОДАТКОВА ЗНИЖКА НА НАВЧАННЯ за 2023 рік

УМОВИ податкової знижки за навчання

На отримання податкової знижки НЕ ВПЛИВАЮТЬ:

1. Навчання оплачено за здобуття професійної чи вищої освіти (навчання в технікумі (коледжі) – це теж вища освіта, 1-й рівень). Також можна – середні, професійні заклади освіти. Навчальні заклади можуть бути як державні, так і приватні. Крім того, зараховується й сплата за навчання у професійно-технічних, загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладах

  • період за який оплачується навчання (це може будь-який семестр. Головне – сплата відбулася у році, за який подається декларація);
  • розмір плати за навчання. Тут обмежень немає. Єдине – загальний розмір оплати не може перевищити зарплату працівника за рік;
  • форма власності навчального закладу. На навчання у приватних навчальних закладах податкова знижка також поширюється;
  • форма навчання. Денна, заочна, вечірня, дистанційна форма – значення не має;
  • рівень вищої освіти (молодший бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук). Таким чином, навчання в аспірантурі та докторантурі, – це також вища освіта (4-й і 5-й рівень, див. ч. 2 ст. 5 Закону «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556) і дає право на податкову знижку;
  • кількість уже здобутих дипломів. Можна брати податкову знижку на другу вищу освіту і так далі. Обмежень немає

2. На отримання податкової знижки декларацію подає та ж сама особа, що сплачувала за навчання за документами. Також платити може особа першого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина), але тоді вона ж і подає декларацію. Якщо платять батьки, то вік особи, яка навчається, має не перевищувати 23 роки

3. Особа, що подає декларацію, отримувала протягом року доходи за трудовим договором (зарплату). Якщо таких доходів не було – немає й податкової знижки. Дохід від підприємницької діяльності та винагорода за ЦПД не підходить

4. Навчальний заклад має бути в Україні. За навчання закордоном податкової знижки немає

5. Мають бути копії підтверджувальних документів: квитанції (або прибуткові касові ордери, платіжні доручення), договір з навчальним закладом, довідка про отримані у звітному році доходи (необхідна для заповнення декларації), паспорт та номер облікової картки (більш відомий як ідентифікаційний код) особи, яка навчається, та особи, яка платила, а також документи, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтва про народження, шлюб тощо)

Декларація про доходи – способи подання

Подати декларацію можна одним з таких способів:

  • у паперовій формі самостійно в ДПС або через уповноважену особу. В останньому випадку, щоправда, потрібен нотаріус для оформлення довіреності;
  • заповнити декларацію та відправити її поштою, але не пізніше ніж за 5 днів до крайнього дня подання. І робити це треба тільки рекомендованим листом з описом вкладеного;
  • заповнити податкову декларацію в електронному вигляді та подати через електронний кабінет платника податку. Для цього потрібно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Якщо податкова декларація про майновий стан і доходи подається у паперовій формі, потрібні два екземпляри. На одному з них ДПС поставить штамп про прийняття та поверне декларанту.

Декларація про доходи – бланк 2024

Для декларування за 2023 рік у 2024 році використовуємо нову форму декларації, яка починає діяти з 01 січня 2024 року – у редакції з наказу Мінфіну від 28.08.2023 р. № 467 (даліНаказ № 467) – про це зазначають і податківці у роз’ясненні ГУ ДПС у Волинській області.

Відмінності даної форми від минулорічної зокрема у тому, що:

  • у розділі з реквізитами розділили ряд. 6 на два – ряд. 6 (дані про резидентський статус платника податку) та ряд. 7 (ким заповнена декларація), а також відкоригували нумерацію подальших рядків. По-суті, нічого не змінилося, але тепер комірка «Декларація заповнена:» має свій номер;
  • у розділі з реквізитами виключили ряд. 9 («Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) уповноваженої особи:»);
  • у всій декларації зробили деякі уточнення, у т.ч. виправили «та» на «та/або», внесли згадки про небанківські установи (небанківських надавачів платіжних послуг). Рахунок у таких установах можна використовувати, наприклад, для отримання компенсації ПДФО з бюджету (податкової знижки);
  • викладено у новій редакції Додаток Ф3 щодо податкової знижки. У цьому додатку змінився порядок розрахунку податкової знижки, що пов’язано з існуванням 2-х ставок оподаткування зарплати – 18% та 5% (зміни з Закону від 15.08.2022 р. № 2520 до пп. 166.4.2 ПКУ). Тепер є можливість порахувати у відсотках частку доходів, які оподатковуються за різними ставками податку (ряд. 6.1 і 6.2 розд. ІІ), а потім на основі цієї частки порахувати податкову знижки окремо для кожної ставки ПДФО (18% та 5%).

Декларація про майновий стан і доходи 2024 – БЛАНК

декларація про доходи бланк

СКАЧАТИ БЛАНК

У формі декларації є зміни щодо відображення податкової знижки та виділення суми доходу за договорами цивільно-правового характеру.

Декларація про майновий стан і доходи за 2023 – зразок заповнення

Під час заповнення декларації про доходи необхідно врахувати таке:

  • вносити всі доходи без винятку, а не тільки заробітну плату чи дохід від продажу автомобіля;
  • якщо складаються додатки Ф1 (інвестиційні активи) чи Ф2 (для підприємців на загальній системі), Ф3 (податкова знижка), Ф4 (продаж/обмін об’єктів рухомого та нерухомого майна), МПЗ (мінімальне податкове зобов’язання для сільгоспвиробників) чи КІК (прибуток в контрольованих іноземних компаніях), то основна частина декларації також заповнюється повністю;
  • у паперовій формі декларації порожні поля треба прокреслити;
  • одиниця виміру – гривня з копійками;
  • в декларації не повинно бути підчисток, виправлень;
  • у разі виявлення помилки після подачі декларації складається нова декларація про доходи з типом «Звітна нова» (якщо крайній строк подачі декларації за звітний період ще не настав) або «Уточнююча» (якщо крайній строк подачі уже пройшов);
  • підписуємо декларацію за 2023 рік – власне ім’я та прізвище великими літерами, наприклад «Максим КУРДЮК».

Приклад заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи 2024

Для прикладу візьмемо такі дані: декларант – Курдюк Максим Вікторович. Його доходи за 2023 рік та їхній розподіл за графами декларації про доходи – у таблиці нижче.

ДАНІ ПРО ДОХОДИ ДЛЯ СКЛАДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Вид доходу

Куди віднести в декларації

1

Заробітна плата в розмірі 156727,26 грн. З неї впродовж року були сплачені податки: ПДФО – 28210,91 грн та ВЗ – 2350,91 грн. ПСП немає. Джерело інформації: довідка з місця роботи

заносимо до ряд. 10.1 декларації

2

Орендна плата, отримана від здавання квартири за рік – 54000,00 грн. Нараховано ПДФО – 9720 грн (=54000×0,18), ВЗ – 810 грн (=54000 × 0,015)

Заносимо у ряд. 10.6. Також у графі «Відомості про власне нерухоме майно… » внизу декларації вказуємо категорію об’єкта «3» (квартира) та адресу, площу та іншу інформацію про квартиру. Інші категорії можна знайти в примітках до цього поля в самій декларації.

9720 грн – це ПДФО та ВЗ, який мав би бути сплачений до бюджету, але ще є податкова знижка (див. нижче розрахунок)

3

Продаж автомобіля (одного) 285000,00 грн. Даний дохід не оподатковується

заносимо до ряд. 11.2 розділу ІІІ декларації суму 285000,00 грн

Для отримання податкової знижки:

1

було оплачено за навчання в магістратурі університету. Сума 20500 грн

для отримання податкової знижки необхідно зробити позначку «Х» в комірці «Додаток Ф3». Виходить таке:

  • 156727,26 грн (зарплата) – до ряд. 4 таблиці ІІ Додатка Ф3 та ряд. 4.1 (зарплата, яка була оподаткована за ставкою 18%);
  • заповнюється ряд. 6.1 (частка (у відсотках) доходу у вигляді зарплати, який був оподаткований за ставкою 18% – 100%, яка визначається у %, див. абз. 3 пп. 166.4.2 ПКУ): 156727,26 ×100%/156727,26 = 100,00%
  • 20500,00 (дозволені витрати) – до ряд. 3 таблиці І та ряд. 7 таблиці ІІ Додатка Ф3;
  • заповнюємо ряд. 8 (розрахована база оподаткування): 156727,26 – 20500 = 136227,26 грн;
  • заповнюємо ряд. 9.1 (загальна розрахункова сума податку): 136227,26 × 0,18 ×100,00%/100 = 24520,91 грн;
  • заповнюємо інші рядки, як наведено у прикладі;
  • заповнюємо ряд. 10 (сума податкової знижки): 28210,91 – 24520,91 = 3690 грн

Розрахунок суми податків до сплати в бюджет:

1

У результаті проведених розрахунків у декларації маємо, що до бюджету слід сплатити суму ПДФО 6030 грн (= 9720 –3690)

Суму різниці 6030 грн заносимо до ряд. 20.1 декларації. Її й сплачуємо до бюджету. Заповнюємо також суму ВЗ до сплати – 810 грн (ряд. 21.1 декларації).

Якщо б доходів від оренди не було, то тоді б не було нарахованого ПДФО 9720 грн (і ВЗ 810 грн теж не було б). У такому разі суму 3690 грн треба було занести до ряд. 20.2 декларації (без знака «–»). Тоді 3690 грн була б сумою до повернення з бюджету. У такому разі необхідно ще й указати банківські реквізити в розділ VII декларації для отримання повернення ПДФО з бюджету. Це може бути рахунок у будь-якому банку (або небанківській фінансовій установі). Можна використати й рахунок зарплатної картки

Податкова декларація про майновий стан і доходи 2024 – ЗРАЗОК

декларація про доходи зразок

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

акційна передплата журналів для бухгалтерів

Весняні дива для бухгалтерів! Оформлюйте передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»платіть за 10 місяців, а користуйтеся цілий рік!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді