Як голові ОМС призначити собі премію – три правила від НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції наводить правила, як призначити собі премії та не порушити антикорупційні закони.

призначення премій правила

Калькулятор штрафів

НАЗК радить запобігати конфлікту інтересів під час призначення премій міським головами, головам сільських та селищних рад.

Правило № 1. Не можна самостійно визначати собі премії та надбавки.

Голова ОМС не може визначати розмір преміальних виплат собі самостійно. В цьому випадку виникає конфлікт інтересів, коли у посадовця місцевого органу влади є дискреційні повноваження (тобто на власний розсуд), які він можете використати на свою користь. НАЗК наголошує що жоден публічний службовець не може самостійно об'єктивно оцінити свою роботу і визначати розмір премії чи надбавки.

Правило № 2. Не збирайте комісію про преміювання зі своїх підлеглих.

Створювати спеціальну комісію для преміювання голови не потрібно. Тим паче, якщо в до цієї комісії входять його підлеглі: заступники, керівники чи спеціалісти підрозділів. Цим не уникнути конфлікту інтересів. Комісія з підлеглих також не може об’єктивно оцінити роботу свого керівника. Рішення про преміювання мера, голови селищної чи сільської ради має приймати місцева рада.

Правило № 3. Для уникнення конфлікту інтересів, місцева рада визначає чітку суму премій.

Місцевій раді потрібно визначити конкретну суму або відсоток премії голови. У рішенні мають бути вказані чіткі розміри щомісячного преміювання.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Преміювання працівників бюджетних установ 2024

Нарахування премій в бюджетних установах 2024: ➤ зразок положення про преміювання ➤ наказ про преміювання ➤ види премій ➤ критерії преміювання ➤ розмір премії ➤ позбавлення премії
227403

Зразок наказу про преміювання працівників

За успішне виконання роботи працівник може отримати від установи заохочення у вигляді премії. Підставою для її нарахування є наказ керівника. Для вас — зразок наказу про преміювання працівників.
222546

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їх нарахування, виплата авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
6207

Приклад розрахунку середньої зарплати для нарахування премії

Розрахунок середньої зарплати потрібен при нарахування відпускних, оплати днів відрядження, лікарняних і декретних. Правила розрахунку середньої з Порядку 100 за останні роки змінювалися кілька разів. Якраз у частині премій. В консультації – як рахувати середню для різних виплат, коли є премії, що стосуються розрахункового періоду.
73801

Виплати премій до професійних свят і святкових днів робітникам ОМС

Наближаються свята, і є гарна ідея преміювати всіх працівників органу місцевого самоврядування (ОМС). Постає питання, а чи можна це зробити? Яка різниця у преміюванні робітників і посадовців ОМС, як назвати причину преміювання – відповідь у консультації.
23191

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді