Первинний документ не отримано від контрагента — як відобразити у бухобліку

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін роз’яснив про окремі питання документального забезпечення записів у бухгалтерському обліку.

первинний документ відобразити у бухобліку

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Наказом керівника установи встановлюється графік документообороту, в якому вказуються дата створення/одержання від інших підприємств та установ документів, прийняття їх до обліку, передача в обробку та до архіву. Його складають з метою упорядкованості руху та своєчасного одержання первинних документів для відображення записів у бухгалтерському обліку.

Мінфін у листі від 21.03.2023 № 41010-07-5/7607 роз’яснив як відображати господарську операцію, щодо якої на момент закінчення складання регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента не отримано первинного документа.

Підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до регістрів бухгалтерського обліку є:

  • належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг;
  • бухгалтерська довідка без складання іншого внутрішнього первинного документа (акта).

Для цього один із варіантів (використання внутрішнього документа чи бухгалтерської довідки без складання іншого внутрішнього первинного документа) потрібно передбачити у правилах документообороту установи.

У місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію, при цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

Бухгалтерська довідка буде підставою для відображення відповідної господарської операції у бухгалтерському обліку, якщо вона містить усі обов’язкові реквізити, наведені у частині 2 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV та пункті 2.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88, у т. ч. підпис особи, відповідальної за здійснення цієї господарської операції.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29756

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
59446

Довідка про доходи: бланк, зразок

Довідка про доходи має відповідати даним бухобліку. Відповідальність за достовірність даних у довідці про заробітну плату несе головбух і керівник установи. Тож, експерт надає чинний бланк та зразок заповнення для отримання візи, оформлення субсидії, нарахування пенсії, виплат соцстрахування, отримання податкової знижки.
233998

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
50260

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді