Як будемо використовувати кошти з рахунків, відкритих головним розпорядником у НБУ

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін оприлюднив проєкт Положення про особливості казначейського обслуговування коштів, отриманих головними розпорядниками коштів державного бюджету на рахунки, відкриті в НБУ.

звіт кошти з рахунків, відкритих в НБУ

Калькулятор штрафів

Проєкт стосується коштів, зарахованих на рахунки, відкриті у НБУ, як добровільні внески (благодійні пожертви) від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права для фінансового забезпечення заходів з відсічі збройної агресії проти України та ліквідації її наслідків, національної безпеки та оборони, відновлення, підтримки і розвитку України, надання гуманітарної допомоги.

Держоргани, які є головними розпорядниками цих після відкриття рахунку в НБУ подають Казначейству довідку банку про відкриття рахунку. Казначейство відкриває рахунок для зарахування надходжень спецфонду держбюджету.

Головний розпорядник складає довідку про операції з коштами на рахунку, відкритому в НБУ, та подає її Казначейству.

Після прийняття рішення про розподіл та/або передачу коштів головний розпорядник надає НБУ платіжну інструкцію на перерахування коштів:

  • у національній валюті — на відповідний рахунок для обліку надходжень спецфонду держбюджету, відкритий у Казначействі;
  • в іноземній валюті — на відповідний валютний рахунок Казначейства, відкритий у НБУ.

За цими коштами передбачено складання нових форм щомісячних звітів:

  • Звіт про надходження і використання коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на рахунок, відкритий у Національному банку України (додаток 2) — для розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів;
  • Зведений звіт (додаток 3) — для головного розпорядника;
  • Звіт про надходження і використання коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих як добровільні внески (благодійні пожертви) від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права на рахунок, відкритий у Національному банку України (додаток 4) — для Казначейства.

Зауваження та пропозиції до проєкту Мінфін приймає до 18.05.2023.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Бюджетні кошти на Є-дата

Дізнайтеся нюанси та строки оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів на веб-порталі Є-data, аби уникнути штрафів і відповідальності за Є-data 2024 року.
99930

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників

Коли справа доходить до подання звітності, у бухгалтера постають питання. Адже є сумісники, декретниці, нові працівники й ті, що звільнилися. Давайте розглянемо, як розраховується середньооблікова кількість штатних працівників.
51071

Витрати майбутніх періодів: як облікувати

З’ясуємо, що таке витрати майбутніх періодів та все про їхній бухгалтерський облік, зокрема облік передплати за оренду, періодичні видання, ліцензію за використання програмного забезпечення.
26394

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
169259

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді