Законодавці готують нові штрафи для замовників закупівель

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Зареєстровано законопроєкт, який передбачає адмінштрафи за порушення вимог щодо локалізації товарів.

штрафи для замовників закупівель

Калькулятор штрафів

У Верховній Раді зареєстрували за № 9313 законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення вимог законодавства щодо неврахування ступеня локалізації виробництва під час здійснення закупівель».

Нагадаємо, згідно з пунктом 6-1 розділу Х Закону про публічні закупівлі замовник зобов’язаний при здійсненні закупівель товарів/робіт/послуг, вартістю 200 тис грн чи більше, встановлювати вимоги щодо локалізації (у 2023 році — більше 15%), якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів з переліку, визначеного у підпункті 2 пункту 6-1 розділу Х Закону про публічні закупівлі. 

Замовник в ЕСЗ разом із звітом про виконання договору про закупівлю оприлюднює фактичну калькуляцію собівартості такого товару, яку отримує з товаром від учасника-переможця (п. 13 Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, затвердженого постановою КМУ від 02.08.2022 № 861).

Законопроєкт передбачає накладення адмінштрафу у розмірі:

  • 100 нмдг (1700 грн) — якщо не встановлено у тендерній документації вимог щодо ступеня локалізації виробництва товарів;
  • 1500–3000 нмдг (25500–51000 грн) — якщо товар придбано без врахування встановлених законодавством вимог щодо ступеня локалізації виробництва.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3451

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
34519

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5492

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
28906

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді