На які відпустки можуть розраховувати працівники ОМС у 2023 році

Правила надання щорічних відпусток в умовах воєнного стану, обмеження, відмови, компенсації та законодавче регулювання процесу.
На які щорічні відпустки може розраховувати працівник ОМС у 2023 році

Калькулятор днів щорічної відпустки

Оновлено інформацію щодо щорічних відпусток, відпусток за вислугу років в ОМС, «комп’ютерної» відпустки й відпустки за ненормований робочий день. Воєнний стан не вплинув на складання графіку відпусток в органах місцевого самоврядування. Цей документ є обов’язковим, як і ознайомлення з ним працівників. Також обов’язковою залишається норма про попередження про планову щорічну відпустку за два тижні.

Роботодавець має право (але не зобов’язаний) обмежити відпустку до 24 календарних днів. Залишок такої обмеженої відпустки працівник може використати тільки після завершення дії воєнного стану. Водночас, можна взяти компенсацію за невикористану відпустку. Наприклад, працівнику ОМС обмежили відпустку до 24 днів, тож за решту 6 днів він може одержати компенсацію.

Святкові й неробочі дні зараз рахуються як звичайні робочі дні. Відпустка за вислугу років в ОМС регулюється ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування», і тому вона належить до щорічних додаткових відпусток. Тому посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років надається додаткова відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Тривалість додаткової щорічної відпустки за вислугу років залежить виключно від наявного стажу служби в ОМС, тобто її надання не прив’язане до відпрацьованого часу в робочому році.

Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» не передбачається обмеження додаткових відпусток, як це може бути з основною щорічною.

«Працівник місцевого самоврядування, який має право на додаткову щорічну відпустку за вислугу років, має право отримати її в повному обсязі. Водночас керівник може відмовити в наданні невикористаних відпусток, але необхідна обґрунтована доцільність. Взагалі, у період дії воєнного стану працівнику може бути відмовлено в будь-якому різновиді відпусток, крім вагітності й пологах, і для догляду за дитиною до 3 років, у випадку, коли працівник залучений на роботах критичної інфраструктури», – говорить Наталія Баланюк, радниця з питань децентралізації U-LEAD у Миколаївській області.

Щодо отримання матеріальної допомоги на оздоровлення: ці виплати надаються тільки разом з основною щорічною відпусткою, незалежно від кількості днів такої відпустки.

Джерело: Децентралізація

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
100173

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
85488

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді