Строк договору оренди не обмежують роком

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
В новому законі вилучено норму, яка обмежувала термін укладання договору оренди держмайна.

Строк договору оренди не обмежують роком

Норми тривалості робочого часу 2023

Сьогодні, 22.06.2023, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації діяльності Фонду державного майна України, вдосконалення управління державним майном та підвищення ефективності санкційної політики» від 30.05.2023 № 3137-IX.

Ним, зокрема, вилучено норму, яка обмежувала одним роком строк дії договорів оренди державного майна. Нагадаємо її: «Строк дії договорів оренди державного майна, які укладають під час дії воєнного стану, не може перевищувати 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану».

Тож у період воєнного стану діють загальні норми. Нагадаємо їх.

Строк оренди становить п’ять років. Менш тривалий строк може бути встановлений у таких випадках:

  • об’єкт оренди пропонують для використання, що має сезонний характер;
  • об’єкт оренди пропонують для добового або погодинного використання;
  • об’єкт оренди обліковують на балансах господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави та/або господарських товариств, 50% і більше акцій (часток) яких перебувають у статутних капіталах господарських товариств, частка держави в яких становить 100%;
  • потенційним орендарем заявлено менш тривалий строк.

Більш тривалий строк оренди може бути встановлений у разі визначення такої додаткової умови оренди майна.

Строк оренди визначається під час затвердження умов оренди майна.

З моменту включення об’єкта оренди до Переліку першого типу та до моменту оприлюднення оголошення про передачу майна в оренду потенційні орендарі можуть подати орендодавцю заяву із зазначенням бажаного строку оренди такого об’єкта.

Це визначає частина 3 статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX та пункт 53 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Державний бюджет 2024

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-ІХ (далі – Держбюджет 2024), який є основним фінансовим планом країни. Держбюджет-2024 набере чинності з 01.01.2024 р.
3407

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді