Депутати дійшли згоди, коли скасувати податкові пільги та мораторій на перевірки

Профільний парламентський комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт 8401.

податкові пільги та мораторій на перевірки

ВИМОГИ ДО ГРАФІКУ ВІДПУСТОК НА 2023 РІК

Голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що законопроєкт передбачає перенести набрання чинності відповідних змін з 01 липня 2023 р. на 01 серпня 2023 р.

З 01 серпня 2023 р. скасовується 2% єдиний податок, після чого:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП;
  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;
  • автоматично відновлться права і обов’язки платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена;
  • платникам, які в 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, буде надане право перейти повторно в 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 01.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

Також з 01 серпня 2023 р. скасовується чинний мораторій на проведення перевірок. Але для подальших перевірок пропонується встановити мораторій на проведення:

  • усіх перевірок ФОП 1 і 2 груп (крім тих, що проводяться через припинення господарської діяльності) – до 1 серпня 2024 року;
  • документальних або фактичних перевірок платників податків або об’єктів, що зареєстровані/розташовані на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).

Проведення у 2023-2024 рр. планових перевірок буде обмежене наступними умовами:

  • платник податків здійснює господарську діяльність, пов’язану з виготовленням/реалізацією підакцизної продукції, або є суб’єктом грального бізнесу чи фінансовою установою;
  • або платник податків відповідає одному з таких ознак ризику:
  • рівень сплати податку на прибуток або ПДВ нижчий на 50 та більше відсотків за рівень сплати податку в середньому за відповідною галуззю;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази;
  • інші операційні витрати перевищують 30 % загальних витрат операційної діяльності;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75% або більше суми загального доходу, задекларованого у такій декларації (за умови, що сума загального річного доходу від підприємництва становить не менше 10 млн. грн);
  • заробітна плата, яка нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі.

«Технічний борг» (який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не буде враховуватися під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі.

Право добровільної сплати ЄП і ЄСВ зберігається для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій).

Передбачено звільнення від фінансової відповідальності за порушення у сфері застосування РРО (окрім торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчиненні на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).

ФОПам-платникам ЄП без ПДВ дозволять вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
74288

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
45537

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
10552

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
56027

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
258607

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді