Порядок повернення податкової знижки буде змінено – проєкт наказа Мінфіну

Мінфін пропонує змінити Порядок взаємодії ДПСУ та Держказначейства у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.
Оприлюднено зміни до Порядку повернення податкової знижки

Шпаргалка бухгалтера на 2023 рік

ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про внесення Змін до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» (далі – проєкт наказу).

Проєкт наказу розроблено на виконання вимог: 

  • Закону України від 15 серпня 2022 року № 2520-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної  агресії Російської Федерації проти України» ( далі – Закон № 2520);

  • Закону України від 12.01.2023 № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (далі – Закон № 2888).

Нормами Закону  № 2520 внесено зміни до пункту 179.8 ст. 179 розділу IV Кодексу, які передбачають зазначення банківського рахунку, відкритого у будь-якому комерційному банку для перерахування коштів платникам в процесі повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації. Тобто, виключається підстава повернення податкової знижки поштовим переказом через відділення підприємств поштового зв'язку.  

Діючим Порядком інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені передбачено, що за умови відсутності у фізичної особи рахунків у банках повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, які розраховуються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації, проводиться поштовим переказом через підприємства поштового зв'язку на адресу, яка зазначену в електронному повідомленні.

Проєктом наказу пропонується врегулювати питання, зокрема в частині приведення у відповідність до Законів № 2520 та № 2888 щодо доповнення Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені процедурою повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб та формування реєстру їх повернення та врегулювати порядок надання платіжних послуг в Україні до загальновживаної міжнародної практики. 

Джерело: офіційний сайт ДПС

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
74287

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
45510

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
10539

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
56020

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
258588

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді