Грошова допомога за загиблого під час війни родича – як декларувати

Як декларувати грошову допомогу, виплачену членам сім’ї загиблих під час дії воєнного стану - роз'яснення НАЗК.

43.jpg

Калькулятор індексації зарплати

Відповідно до постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» сім’ям загиблих або померлих внаслідок поранення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських під час дії воєнного стану надається одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.

Така допомога виплачується, як правило, поетапно (щомісяця) частинами і є доходом, який підлягає відображенню в декларації. Ці відомості слід відобразити:

  • в розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації;
  • у полі «Вид доходу» потрібно обрати позначку «Інше»;
  • далі зазначити «Одноразова грошова допомога сім’ям загиблих (померлих) військовослужбовців».

У декларації за звітний період необхідно вказувати ту частину грошової допомоги, яка була отримана декларантом та/або членами його сім’ї у відповідному звітному періоді. Відомості про інші частини грошової допомоги, виплачені у наступних звітних періодах, декларуються у деклараціях за наступні звітні періоди.

В Агенстві зазначили, що якщо розмір частини грошової допомоги, отриманої службовою особою, яка займає відповідальне та особливо відповідальне становище, або яка обіймає посаду, пов’язану з високим рівнем корупційних ризиків, перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, то про такі суттєві зміни в майновому стані також слід повідомити НАЗК. У 2022 році розмір 50 ПМ складав 124 050 грн, у 2023 році – 134 200 грн.

Увага! Згідно законопроєкту №9534 про відновлення декларування та у разі його прийняття, НАЗК припинить надавати розʼяснення щодо правил декларування. 

Джерело: офіційний сацт НАЗК

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47319

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Допомога на оздоровлення є додатковим бонусом для тих, хто працює в бюджетній сфері. Умови її виплати в кожній галузі різняться. Має свої особливості і виплата допомоги на оздоровлення державним службовцям.
69793

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
256917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді