Хто обов’язково застосовує РРО/ПРРО

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці нагадали коли РРО/ПРРО потрібно обов’язково застосовувати.

Хто обов’язково застосовує РРО/ПРРО

Калькулятор штрафів

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що правовідносини у сфері застосування РРО та/або ПРРО регулює:

  • ПК;
  • Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі – Закон № 265);
  • нормативно-правові акти, прийняті на його виконання.

Чинна редакція Закону № 265 визначає правові засади застосування РРО та/або ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім ПКУ, не допускається.

Згідно з п. 296.10 ПК, РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Отже, з 01.01.2022 суб’єкти господарювання (крім платників єдиного податку 1 групи) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг незалежно від виду діяльності та обсягу доходу зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО. Такий обов’язок виникає у разі проведення розрахункових операцій при продажу товарів/наданні послуг в розумінні Закону № 265.

Варто також нагадати, що РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовують у випадках, які визначає стаття 9 Закону № 265.

За інформацією ГУ ДПС у м. Києві

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Реєстрація РРО: оновлено реєстр

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6666

Касова книга — бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
33923

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді