Обчислюйте матеріальну допомогу на оздоровлення по-новому

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Учора, 12.09.2023, набрали чинності новації у розрахунку середньої заробітної плати.

як обчислити матеріальну допомогу на оздоровлення

Калькулятор індексації зарплати

Про окремі новації у Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі – Порядок № 100), повідомили у новині «Кабмін змінив Порядок обчислення середньої заробітної плати». Тож на них зупинятись не будемо, а розкажемо ще про нові.

Пункт 7 Порядку № 100 визначав порядок розрахунку середньої зарплати для оплати часу відпусток або компенсації за невикористані відпустки. З 12.09.2023 він також визначатиме порядок розрахунку середньої зарплати для нарахування матеріальної (грошової) допомоги, так званої для оздоровлення.

Так, у разі коли середня місячна зарплата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування матеріальної (грошової) допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної зарплати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна зарплата визначається шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом 12 місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів.

Середньомісячне число робочих днів розраховується шляхом ділення на 12 сумарного числа робочих днів за останні 12 календарних місяців згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Під час обчислення середньої зарплати за 12 місяців виходячи з посадового окладу чи мінімальної зарплати дотримуємось алгоритму:

  • визначаємо суму умовного доходу за розрахунковий період – для цього множимо розмір посадового окладу чи мінімальної зарплати на кількість місяців розрахункового періоду;
  • визначаємо середньоденну зарплату – для цього ділимо отриманий результат (суму умовного доходу за розрахунковий період) на число робочих днів за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата, згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації.

Постанова КМУ від 08.09.2023 № 957, якою запроваджені ці новації, набрала чинності 12.09.2023.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47321

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Допомога на оздоровлення є додатковим бонусом для тих, хто працює в бюджетній сфері. Умови її виплати в кожній галузі різняться. Має свої особливості і виплата допомоги на оздоровлення державним службовцям.
69794

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
256934

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді