За новим Порядком військового обліку до 1 грудня потрібно подати списки призовників

Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів був затверджений урядовою постановою від 30 грудня 2022 р. № 1487.

Кабмін затвердив Порядок організації та ведення військового обліку

Пошук по Класифікатору професій

Щороку до 01 грудня підприємства та установи повинні подавати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списки працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць. Вік працівників, які мають бути включені до списків, від 16 років (якщо призовник цього року досягнув 17-річного віку) до 27 років.

Такі вимоги Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервісті, який Кабінет Міністрів затвердив майже рік тому відповідно до ч. 5 ст. 33 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Крім цього, підприємства та установи зобовязані до 25 січня кожного року подавати списки персонального військового обліку. Їх затверджує керівник та відповідальний за ведення військового обліку на підприємстві (установі).

Ключові норми Порядку організації та ведення військового обліку

Порядок визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — військовий облік):

  • центральними і місцевими органами виконавчої влади;
  • іншими державними органами (далі — державні органи);
  • органами місцевого самоврядування;
  • органами військового управління (органами управління);
  • військовими частинами (підрозділами) Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення;
  • територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки;
  • підприємствами, установами та організаціями, закладами освіти, закладами охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності (далі — підприємства, установи та організації).

Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Військово-обліковими документами є

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
  • для резервістів — військовий квиток.

Для належного функціонування системи військового обліку (забезпечення її автоматизації із застосуванням Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів) визначається кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, з урахуванням таких норм:

  • у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, зокрема у відокремлених відділах, а також в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки (далі — органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки), за наявності перебування на військовому обліку:
    • до 1500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;
    • від 1500 до 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи;
    • більш як 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — три особи, а на кожні наступні 3000  призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково;
  • в органах місцевого самоврядування за наявності на військовому обліку:
    • від 501 до 1000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;
    • від 1001 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи, а на кожні наступні 1000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково;
  • в державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях за наявності на військовому обліку:
    • від 501 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;
    • від 2001 до 4000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи;
    • від 4001 до 7000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — три особи, а на кожні наступні від 1 до 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково.

За наявності на військовому обліку менше 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів обов’язки щодо ведення військового обліку покладаються на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу, а для державних службовців — в межах економії фонду оплати праці.

Посадові оклади працівників, відповідальних за ведення військового обліку, установлюються на рівні посадових окладів працівників служби персоналу, крім державних службовців.

Джерело: постанова КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
4002

Військовий облік жінок і доплата за ведення у 2023 році

Зазвичай в бюджетних установах більшість із працівників — жінки. Як з 1 січня вести військовий облік на підприємстві старими силами? Порадимо, як впоратися з новими обсягами роботи і не порушити закон.
21990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді