Чи встановлювати випробування за строковим трудовим договором

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці Держпраці роз’яснили чи можна встановлювати випробувальний строк для працівників, з якими укладають строковий трудовий договір.

випробування за строковим трудовим договором

Пошук по Класифікатору професій

Під час укладення трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування має бути застережена в наказі чи розпорядженні про прийняття на роботу.

Якщо з працівником укладають строковий трудовий договір строком до 12 місяців, відповідно до статті 26 КЗпП випробування не встановлюють. Ця норма діє для мирного часу

При укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників (ч. 2 ст. 2 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі – Закон № 2136).

Нині норми законодавства про працю, які суперечать положенням Закону № 2136, не застосовують.

Тобто в період дії воєнного стану можна встановлювати випробувальний термін для всіх працівників, зокрема, тих, кого це раніше не стосувалося.

За інформацією Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
71524

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
14491

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді