Соціальні стипендії та соцдопомога у 2024 році - як будуть призначати та надавати

Уряд спростив процес призначення соціальних стипендій та соцдопомоги.

Надання соціальних стипендій та соцдопомоги у 2024 році - як будуть призначати

4 опори для психологічного захисту: подбайте про себе ❤️️

Урядом ухвалено Постанову, відповідно до якої з 1 січня 2024 року соціальні стипендії зможуть отримувати:

  • студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні, ув’язнені чи в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через збройну агресію рф проти України;
  • їх діти. 

Також для дітей учасників бойових дій спрощено перелік документів, на підставі яких призначатиметься стипендія.

Крім того, оптимізовано процедуру  отримання соцдопомоги для певних категорій осіб, зокрема, для:

  • осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю;
  • осіб, які не мають права на пенсію, та осіб з інвалідністю.

Щодо соціальної стипендії

Особи, які були позбавлені особистої свободи  внаслідок збройної агресії проти України, зможуть отримати таку стипендію на підставі виписки з відповідного Єдиного реєстру осіб (Єдиний реєстр осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України). Їхні діти, – надавши таку виписку або копію рішення (протоколу) про встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Учасникам бойових дій та їхнім дітям для оформлення соціальної стипендії достатньо буде надати довідку про безпосередню участь у бойових діях, якщо ще не оформлено посвідчення УБД.

Щодо державної соціальної допомоги 

У разі втрати паперових документів для її призначення орган соцзахисту використає скановану копію виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) або медичного висновка про дитину з інвалідністю.

Такі зміни зумовлені тим, що під час дії воєнного стану в Україні почастішали випадки втрати паперових документів, які необхідні для призначення державної соціальної допомоги. Щоб вирішити цю проблему, Мінсоцполітики запропонувало можливу альтернативу.  

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація стипендії 2021: величина приросту ІСЦ та приклади від експерта

Індексація стипендії проводиться щомісяця. Як визначити величину приросту ІСЦ та в якому розмірі нарахувати індексацію на академічні і соціальні стипендії у січні 2021 року? Подробиці — у публікації на прикладах різних робочих ситуацій.
4354

КЕКВ 2700 "Соціальне забезпечення"

Усі видатки, які проводять бюджетні установи, розмежовані за економічною суттю платежу. Для цього використовують коди економічної класифікації видатків бюджету (КЕКВ). Установа може використовувати кошти лише на ті цілі, на які планувала, за напрямами, визначеними в Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету.
13734

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді