З 1 грудня військовим та їхнім родинам доступний соціальний супровід

З 1 грудня розпочалось надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам на базі військових частин.

Розпочалось надання послуги соцсупроводу військовим та їхнім родинам

Калькулятор індексації зарплати

Соціальний супровід – це можливість отримати допомогу у цивільних питаннях для військового та його родини на початку служби, під час її проходження та на етапі демобілізації. 

Ключова мета послуги – це надати психо-соціальну підтримку військовому та родині у питаннях, що не стосуються напряму військової служби, наприклад:

  • проконсультувати щодо оформлення документів чи представництва в державних установах;
  • проінформувати щодо виплат та пільг;
  • забезпечити правничу допомогу;
  • допомогу у профілактиці залежностей;
  • організувати підтримку сім'ї разом із фахівцями соціальної роботи у громаді.

Останні місяці Мінсоцполітики, спільно з Міноборони, проводили підготовку запуску цієї послуги у пілотному проєкті. Цей час команда активно працювала з військовими частинами, навчала потенційних надавачів послуг. 

Наразі пілот стартує у чотирьох областях (там відібрані військові частини, які перші долучаться до проєкту):

  • Полтавська;
  • Київська;
  • Івано-Франківська;
  • Волинська.

Серед надавачів послуг – організацій, які забезпечать цю підтримку

  • благодійний фонд «Наше право». Спеціалізується на консультаціях військових щодо їхніх прав та державних гарантій, має експертизу у соціально-психологічній реабілації військових та їхніх родин, може надавати правову консультаційну підтримку. Під час проєкту також залучатимуть інших надавачів послуги: Благодійний фонд «Підгір’я», ГО «Захист-Є», БФ «Вівторок»;
  • благодійний фонд «Вівторок». Має досвід у наданні соціальної допомоги військовим та їхнім родинам, активно співпрацює із низкою громадських організацій у питанні забезпечення прав та державних гарантій для захисників України; 
  • громадський рух «Жіноча сила України» – громадська організація, що працює вже майже 10 років. У фокусі – допомога родинам військових підтримувати довіру в сімї та стале партнерством. У рамках діяльності створили проєкт для психосоціальної підтримки родин військових та запустили окрему гарячу лінію для індивідуальних консультації; 
  • благодійний фонд «Там, де ми – там Україна». Основну увагу фонд приділяє консультаціям військових та їхніх родин щодо соціальних питань. Окрім цього, експерти фонду є авторами навчальних програм по роботі з ветеранами, долучаються до покращення ветеранських політик на місцевому та національному рівнях.

Залучення неурядових організацій до процесу надання послуг дозволить розширити ринок надавачів соціальних послуг, а головне – покращити ефективність надання таких послуг завдяки відповідній експертизі.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
4068

Військовий облік жінок і доплата за ведення у 2023 році

Зазвичай в бюджетних установах більшість із працівників — жінки. Як з 1 січня вести військовий облік на підприємстві старими силами? Порадимо, як впоратися з новими обсягами роботи і не порушити закон.
22081

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді