Які особливості виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у 2024 році

В Україні жінки у зв’язку з вагітністю та пологами отримують відповідну допомогу, підставою для призначення якої є листок непрацездатності, сформований за медичним висновком.

Особливості виплати лікарняних по вагітності та пологах

Калькулятор днів щорічної відпустки

Кому надається допомога

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV на оплату лікарняних по вагітності та пологах мають право жінки, які працюють на умовах:

  • трудового договору (контракту);
  • гіг-контракту;
  • іншого цивільно-правового договору;
  • на інших підставах, передбачених законом;
  • на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб;
  • жінки, які обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування;
  • жінки – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Розмір допомоги

Допомога по вагітності та пологах надається у розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати (доходу). Як зазначає експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» у статті «Виплата декретних у 2024 році», розмір допомоги обчислюється за формулою:

декретні виплати = тривалість декретної відпустки (у к. днях) × сума середньоденної зарплати

А розрахунок середньоденної зарплати здійснюється у такий спосіб:

середньоденна виплата (зарплата) = дозволені виплати за розрахунковий період / (тривалість розрахункового періоду – дні, які слід виключити)

Розмір виплат жінкам, які займаються підприємницькою діяльністю, залежить від факту сплати єдиного соціального внеску та розміру доходу, з якого сплачено страхові внески.

Важливо

У розрахунковому періоді (12 місяців) не враховуються календарні дні, які не відпрацьовані з поважних причин (визначені в пункті 3 Порядку №1266).

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць визначається в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

З 1 січня 2024 року розмір допомоги для жінок, що працюють, становить:

  • максимальний – 106 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат);
  • мінімальний – 7100 грн на місяць.

Скільки календарних днів оплачується

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після);
  • 140 календарних днів (70 днів до пологів та 70 після) у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, які належать до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Важливо

Працюючі жінки в разі відсутності медичних протипоказань мають право, за власним бажанням, розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, а також переносити невикористані дні відпустки на період після пологів. При цьому загальна тривалість такої відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Джерело: офіційний сайт ПФУ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
49249

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47287

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
41406

ЄСВ на декретні виплати: нарахування 2024

Нарахувати декретні без помилок – це обов’язок кожного бухгалтера. Нарахування ЄСВ на декретні – це один з етапів цього розрахунку, який невідомий для декретниці, але важливий для бухгалтера. Врахуємо всі нюанси обчислення соцвнеску разом.
69190

Декретні в об'єднаній звітності – ЗРАЗКИ 2024

Як відобразити декретні виплати в об’єднаній звітності та наведемо бланки та зразки Додатків Д1, Д5 і 4ДФ Податкового розрахунку з прикладом нарахування декретних.
88199

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді