Схвалено Стратегію реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки

Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки та затвердив операційний план її реалізації.

Кабмін схвалив Стратегію реформування системи публічних закупівель на 2024-2026 роки

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Визначено 7 стратегічних цілей реформування системи публічних закупівель:

  1. Гармонізація законодавства України у сфері публічних закупівель з відповідними Директивами ЄС;
  2. Розвиток інституційної структури публічних закупівель;
  3. Реалізація проєктів відбудови України;
  4. Професіоналізація публічних закупівель;
  5. Розвиток електронної системи закупівель;
  6. Залучення громадянського суспільства до розвитку сфери публічних закупівель;
  7. Міжнародне співробітництво у сфері публічних закупівель.

Затверджено операційний план реалізації у 2024-2025 роках зазначеної Стратегії, в якому визначено завдання, що спрямовані на виконання стратегічних цілей Стратегії. 

Гармонізація законодавства України у сфері публічних закупівель з відповідними директивами ЄС

Основним завданням з реалізації цієї стратегічної цілі є подальша гармонізація законодавства з вимогами законодавства ЄС. Очікуваними результатами та показниками досягнення цієї стратегічної цілі є:

  • розроблення законопроєктів, зазначених в операційному плані реалізації у 2024–2025 роках Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки (далі – операційний план), та супроводження їх прийняття у Верховній Раді України (далі – закони у сфері закупівель);
  • розроблення та прийняття нормативно-правових актів, необхідних для виконання вимог законів у сфері закупівель;
  • реалізація положення законів у сфері закупівель в електронній системі закупівель.

Розвиток інституційної структури публічних закупівель

Завданнями з реалізації цієї стратегічної цілі є:

  • встановлення ключових показників ефективності сфери публічних закупівель та уніфікації практики та підходів до застосування законодавства у сфері публічних закупівель;
  • здійснення заходів з метою забезпечення ефективної протидії корупційним проявам у сфері публічних закупівель.

Очікуваними результатами та показниками досягнення цієї стратегічної цілі є:

  • щоквартальне проведення регулярних зустрічей Мінекономіки разом з Держаудитслужбою, Антимонопольним комітетом, Рахунковою палатою, Національним агентством з питань запобігання корупції, Національним антикорупційним бюро та іншими органами влади, що дозволить налагодити взаємодію із зазначеними органами влади та запровадити і узгодити, зокрема, ключові показники ефективності для системи публічних закупівель, практику застосування законодавства у сфері публічних закупівель, умови впровадження інструментів та практик, що дають змогу удосконалити регулювання та правозастосування у сфері публічних закупівель;
  • розроблення примірних ключових показників ефективності для закупівельних функцій замовників з метою реалізації проєктів, пов’язаних з відбудовою України, що дасть змогу рекомендувати замовникам застосовувати вимірювані показники, які інтенсифікують ефективність процесів замовника щодо організації закупівельної діяльності і дають змогу замовникам визначити способи покращення таких процесів та показників закупівельної діяльності відповідно;
  • проведення не менше п’яти вебінарів (навчань, симпозіумів) у 2024 і 2025 роках із залученням щонайменше 500 осіб, що дасть змогу підвищувати рівень обізнаності замовників щодо трактування та застосування законодавства у сфері публічних закупівель, зокрема забезпечить розширення категорій суб’єктів, які долучилися до такого навчання; 
  • розроблення та доведення до суб’єктів сфери публічних закупівель рекомендацій (настанов) щодо виявлення корупційних ризиків та їх зниження у сфері публічних закупівель, що дасть змогу підвищити обізнаність замовників та учасників у сфері публічних закупівель в частині способів протидії корупційним ризикам у випадку їх підозр на наявність корупційних проявів.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3455

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
34527

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5498

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
28914

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді