Коли оплачувати лікарняний працівнику-суміснику

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ роз’яснили за яких умов лікарняний працівнику оплачує роботодавець, у якого він працевлаштований як сумісник.

лікарняний сумісника

Калькулятор стажу

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у т. ч. тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ (ч. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Якщо людина працює по сумісництву і в кабінеті роботодавця на вебпорталі ПФУ https://portal.pfu.gov.ua з’являється його Е-лікарняний, чи повинен його розглядати роботодавець, якщо немає довідки про нарахування по цьому лікарняному за основним місцем роботи?

Лікарняний оплачується тільки за основним місцем роботи, а за сумісництвом – як виключення, тільки у разі неможливості сплати за основним місцем.

За інформацією ГУ ПФУ в м. Києві

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
68894

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47262

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді