Оновили строки зберігання первинних та облікових документів, фінзвітності

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У п’ятницю, 09.02.2024, набрали чинності зміни до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів.

строки зберігання первинних документів

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Визначили, що строки зберігання первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, внесків, інших обов’язкових платежів, розраховують:

  • з дня подання податкової чи іншої звітності, для складення якої використовуються зазначені документи та/або інформація;
  • граничного строку подання такої звітності згідно з ПК – у разі її неподання.

Уточнено, що документи, пов’язані з предметом податкової перевірки, інспектування (ревізії) органу державного фінансового контролю та/або адміністративним чи судовим оскарженням прийнятого за її (його) результатами рішення, зберігають:

  • не менше встановленого мінімального строку та протягом одного року після закінчення передбаченого законом строку для судового оскарження такого рішення;
  • протягом одного року з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким закінчено розгляд справи – у разі такого оскарження;
  • протягом трьох місяців з дня набрання законної сили остаточним судовим рішенням, подальше оскарження якого неможливе – у разі оскарження такого судового рішення;

Документи, щодо яких сплинув мінімальний строк зберігання, що стосуються звітних періодів, за які більше не може проводитись податкова перевірка, інспектування (ревізія), підлягають знищенню (крім тих, що можуть бути використані для документального забезпечення процесу відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії російської федерації та тимчасової окупації).

Також оновили строки зберігання для деяких документів. Наказ Мін’юсту від 04.01.2024 № 40/5, яким затверджені ці зміни, набрав чинності 09.02.2024.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29765

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
59455

Довідка про доходи: бланк, зразок

Довідка про доходи має відповідати даним бухобліку. Відповідальність за достовірність даних у довідці про заробітну плату несе головбух і керівник установи. Тож, експерт надає чинний бланк та зразок заповнення для отримання візи, оформлення субсидії, нарахування пенсії, виплат соцстрахування, отримання податкової знижки.
234015

Акт приймання-передачі транспортного засобу

Коли установа безоплатно отримує чи передає авто, здає його в оренду, відправляє або забирає з ремонту тощо, вона складає акт приймання-передачі транспортного засобу. Форми актів різняться залежно від мети передачі транспортного засобу. Розглянемо, у яких випадках і за якою формою складати ці акти.
50273

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді