Навчальна відпустка для підготовки дипломної роботи – коли надається

Чи має право працівник, який навчається в університеті на заочній формі, на відпустку для написання дипломної роботи – роз'яснення.

Відпустка для підготовки дипломної роботи: коли надається

Калькулятор днів щорічної відпустки

Відповідно до статті 216 Кодексу законів про працю України, працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва в закладах вищої освіти з заочною формою навчання, впродовж навчального року надаються додаткові оплачувані навчальні відпустки на період підготовки та захисту дипломного проєкту, дипломної чи творчої роботи тривалістю 4 місяці.

А стаття 217 КЗпП передбачає, що на час навчальної відпустки за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що в умовах воєнного стану роботодавець має право відмовляти працівнику, який залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури, у будь-якій відпустці, в тому числі й у наданні навчальної відпустки. Винятком з цього правила є відпустки по вагітності й пологам та відпустка по догляду за дитиною до 3-х років.

В інших ситуаціях, тобто при виконання звичайних («некритичних») робіт, при роботі на звичайних підприємствах, в установах відмовляти працівнику у наданні відпустки звʼязку з навчанням підстав немає. Це обов’язок роботодавця.

Джерело: офіційний сайт управління інспекційної діяльності Держпраці у Запорізькій області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Перехідні відпускні: податки, звітність, зразки

Як перехідні відпускні впливають на розрахунок доплати до мінімальної зарплати, як врахувати мінімальну базу ЄСВ, оподаткування перехідних відпускних та заповнення за ними Додатків Д1 і 4ДФ Податкового розрахунку – все це знайдете у консультації.
39067

Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.
12233

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
46291

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді