Який лікарняний може бути визнаний необґрунтованим

Перевірка обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності проводиться відповідно до діючого Порядку територіальним органом Пенсійного фонду України та/або лікарями, персональний список яких затверджує ПФУ.

Який лікарняний може бути визнаний необґрунтованим

ЗАПИТАЙ У СПЕЦІАЛІСТА ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВА

Медичні висновки перевіряють уповноважені лікарі. Зокрема вони контролюють:

  • дотримання вимог нормативно-правових актів, якими регламентовані порядок ведення первинної облікової медичної документації, проведення експертизи тимчасової непрацездатності, інших нормативно-правових актів у сфері охорони здоров’я;
  • відповідність відомостей в медичних записах та медичному висновку;
  • своєчасність та повноту проведених обстежень, лікування відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • правильність оцінки ступеня важкості стану хворого відповідно до його об’єктивних даних і лабораторних, функціональних, рентгенологічних та інших досліджень в межах випадку тимчасової непрацездатності;
  • причини виникнення гострих та загострення хронічних захворювань (у разі встановлення);
  • відповідність скарг, даних об’єктивного огляду хворого внесеним клінічному та функціональному діагнозам;
  • обґрунтування тимчасової непрацездатності в медичному висновку;
  • дотримання порядку формування медичних висновків у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;
  • правильність відбору та направлення осіб для надання реабілітаційної допомоги, ефективність реабілітаційної допомоги (у разі її надання).

Можуть бути визнані необґрунтовано виданими листки непрацездатності створені з порушенням:

  • Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність;
  • Порядку видачі листків непрацездатності, клінічних настанов та протоколів, які регламентують обсяг діагностичних, лікувальних та реабілітаційних процедур, визначають граничні терміни лікування.

За створення необґрунтованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність, на підставі якого сформовано листок непрацездатності, відповідають лікарі. У разі здійснення страхової виплати за необґрунтованим  лікарняним, керівник територіального органу ПФУ протягом 5 календарних днів з дня встановлення необґрунтованості медичного висновку, звертається до закладу охорони здоров’я або до фізичної особи – підприємця, які мають ліцензію на медичну практику, лікар якого допустив помилку, з вимогою про компенсацію відповідної суми страхової виплати. Суми страхової виплати мають бути повернуті протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про компенсацію.

Заклади охорони здоров’я або ФОП з ліцензією на медичну практику, мають право зворотної вимоги (регресу) до лікаря, який створив необґрунтований медичний висновок про тимчасову непрацездатність, у розмірі сплаченої суми компенсації страхової виплати за листком непрацездатності та нарахованої пені.

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в м. Києві

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
68696

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді