Освітня субвенція – роз’яснює МОН

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
МОН роз’яснило про розрахунок обсягу освітньої субвенції на 2024 рік.

освітня субвенція 2024

ЗАПИТАЙ У СПЕЦІАЛІСТА ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВА

Оскільки, під час війни фінансові ресурси державного бюджету є вкрай обмеженими, а пріоритетом є оборона держави, розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетам на 2024 рік здійснений з урахуванням таких вимушених тимчасових норм:

  • додаткові години навчального плану на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо не включено до розрахунку освітньої субвенції. Тобто, навчальні плани, які використовувались при розподілі освітньої субвенції, було скорочено (аналогічна норма діяла в 2023 році);
  • застосовано коефіцієнт 0,89 для коригування обсягу освітньої субвенції (в 2023 році такий коефіцієнт становив 0,9);
  • здійснено агрегацію (об’єднання) інклюзивних класів, які включені до розрахунку, до двох учнів з особливими освітніми потребами (далі – ООП) на паралелі в межах одного ЗЗСО. Наприклад, у разі створення в ЗЗСО трьох інклюзивних класів з одним учнем з ООП в кожному відбувається об’єднання до двох учнів з ООП і таким чином замість трьох інклюзивних класів до розрахунку освітньої субвенції включено два інклюзивні класи (3 / 2 = 1,5 з округленням в більший бік). При цьому засновник може утримувати більшу кількість інклюзивних класів за рахунок коштів місцевого бюджету або якщо коштів освітньої субвенції достатньо.

Детальніше про механізм розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами дивіться у листі МОН від 15.03.2024 № 1/4589-24.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
3615

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
49685

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7319

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді