Літній час 2024 – що врахувати при переведенні стрілок годинника на годину вперед

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Експерт пояснює, як оплатити роботу в ніч переведення годинника 31 березня.

літній час 2024

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

У неділю, 31 березня 2024 року о третій годині ранку стрілки годинника переведуть на одну годину вперед і Україна перейде на літній час.

Перехід на літній час у березні вплине на тривалість зміни та кількість відпрацьованих нічних годин для працівників, зміна у яких припадає на момент переведення стрілок годинника.

У табелі обліку використання робочого часу потрібно зазначити фактичну кількість відпрацьованих працівником годин. Тож якщо зміна закінчується о третій годині ранку чи раніше – переведення годинника на годину вперед не вплине на тривалість зміни. Натомість якщо зміна закінчується о 4:00 чи пізніше у табелі обліку використання робочого часу потрібно зазначати кількість відпрацьованих годин, зменшену на одну годину, – оскільки стрілки годинника перевели на одну годину вперед.

Бухгалтер, що нараховує зарплату, має перевірити чи відобразили у табелі обліку робочого часу фактичну кількість відпрацьованих годин. Адже якщо у ньому відобразили зайву годину і бухгалтер це пропустить, за цю годину буде зайво нарахована заробітна плата, у т. ч. оплата нічних. А це призведе до зайвого нарахування ЄСВ, утримання ПДФО і військового збору та в майбутньому вплине на розрахунок середньої зарплати для оплати днів відпустки, хвороби тощо.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16440

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
48684

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
12015

Гнучкий режим роботи

Гнучкий режим роботи може бути як тимчасовим, так і на постійній основі. Які особливості такого трудового розпорядку, як запровадити гнучкий режим роботи та вести облік робочого часу. Ці та інші пов’язані питання – у консультації.
9358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді