Як табелювати відсутність працівників, що проходять військову службу

3709

Запитання

Згідно з новим законом № 2352 роботодавці вже не зо­бо­в’я­зані зберігати середній заробіток за працівниками, яких увільнили від роботи на час військової служби. Як табелювати цих працівників після того, як припинили виплати?

Відповідь

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

Табелюйте відсутність працівників і надалі кодом «ІН» або виберіть інший код.

Форму табеля обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) затвердив Держстат наказом від 05.12.2008 № 489. Типова форма № П-5 передбачає три групи кодів (умовних позначень):

  • години роботи;
  • неявки у зв’язку з відпустками;
  • неявки з інших причин.

Кодом «ІН» позначаємо інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, — виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо. Пояснення до підстав позначення цим кодом відсутності працівника на роботі не містить умови, що його застосовують у випадку збереження за працівником середнього заробітку.

Відсутність на роботі працівника, що проходить військову службу, передбачають норми частини третьої статті 119 КЗпП. Тож таких працівників і надалі табелюємо кодом «ІН». Ви також можете вводити будь-які літерні сполучення, щоб позначити відсутність працівників на роботі під час військової служби. Умова — вони мають відрізнятися від тих, що вже зак­ладені у формі П-5. Так скеровує Примітка 2 до форми № П-5.


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку на передплату фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16431

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
48677

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
45213

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29754