Чи потрібно подавати заяву 1-ОПП, якщо у бухгалтера робота за сумісництвом стала основною

790

Запитання

Чи потрібно подавати заяву 1-ОПП, якщо у бухгалтера робота за сумісництвом стала основною?

Відповідь

Шпаргалка бухгалтера на 2023 рік

Згідно з пунктом 66.4 статті 66 Податкового кодексу юридичні особи та їх відокремлені підрозділи зобов’язані подати контролюючому органу відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку 

Для внесення змін стосовно особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку, юридична особа подає заяву 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». Заява має бути подана у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків.

Якщо на одному і тому ж підприємстві робота бухгалтером за сумісництвом стає основним місцем роботи (без перерви), подання заяви 1-ОПП не є обов’язковим, якщо дані про цю особу вже повідомлені у останній заяві 1-ОПП. Переглянути облікові дані платник податків може в Електронному кабінеті.

заява 1-опп

Скачати бланк заяви 1-ОПП

Підприємство має подати заяву 1-ОПП у таких випадках:

  • якщо дані про бухгалтера раніше не були надані підприємством до контролюючого органу,
  • якщо відповідна заява за ф. № 1-ОПП не була прийнята у зв’язку з помилками,
  • якщо наявні в ДПС дані про бухгалтера підприємства не відповідають фактичним відомостям про таку посадову особу.

У полі «Дата призначення» має бути вказана дата, з якої особа почала виконувати обов’язки бухгалтера на підприємстві. Якщо така робота спочатку виконувалась за сумісництвом, а потім стала основним місцем роботи (без перерви) має бути зазначена дата початку роботи за сумісництвом.

За інформацією ДПС

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2900

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
59425