Чи можливі перевірки держорганів та ОМС під час воєнного стану

1231

Запитання

Чи можливі перевірки держорганів та ОМС під час воєнного стану?

Відповідь

перевірки держорганів та ОМС під час воєнного стану

Експертне пояснення, які перевірки можуть бути проведені та де знайти інформацію про заплановані перевірки Державної аудиторської служби України та Рахункової палати.

В першу чергу треба з'ясувати чи існує мораторій на перевірки держорганів та ОМС під час воєнного стану. Проєкт Децентралізація зауважує, що після запровадження воєнного стану нормативно-правовими актами було введено мораторій на проведення більшості заходів контролю. Станом на березень 2023 року проведення перевірок держорганів відновлюється, перелік напрямів постійно збільшується.

За Законом від 5 квітня 2007 року №877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Закон 877), орган державного нагляду не може здійснювати контроль у сфері господарської діяльності, якщо закон прямо не уповноважує його на такі дії у певній сфері.

Дія Закону 877 не поширюється на:

  • відносини, що виникають під час здійснення заходів валютного нагляду,
  • податковий контроль,
  • митний контроль,
  • державний експортний контроль (крім держнагляду в космічній діяльності),
  • контроль за дотриманням бюджетного законодавства,
  • нагляд на ринках фінансових послуг,
  • контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції,
  • нагляд в галузі телебачення і радіомовлення,
  • нагляд за суб'єктами господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг,
  • державний ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції,
  • державннагляд у сфері автомобільного транспорту та на перевірки на дорозі,
  • держнагляд за дотриманням вимог безпеки використання ядерної енергії,
  • держнагляд у сфері безпеки торговельного мореплавства і судноплавства на внутрішніх водних шляхах.

Також Закон 877 не поширюється на податковий контроль за дотриманням вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, що здійснюються ними у період дії воєнного, надзвичайного стану.

Додатково остання редакція Постанови Кабміну від 13 березня 2022 року №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 303), встановлює мораторій на проведення планових та позапланових заходів контролю на період воєнного стану лише по окремих сферах господарської діяльності. До них не відноситься ні податковий контроль, ні контроль за дотриманням бюджетного законодавства.

Тож всі інші відносини, які не пов'язані зі здійсненням державного нагляду за Законом 877, можуть контролюватися та перевірятися. У 2023 році дозволено проводити податкові перевірки, які регулюються Податковим Кодексом. План-графік планових податкових перевірок був опублікований 23 грудня 2022 року як того вимагає п. 77.1 ПКУ.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Що робити, коли ревізори вважають незаконною передплату бухгалтерського видання

Отримайте поради від колишнього ревізора: ☑️ Як проаналізувати претензії? ☑️ Які аргументи підготувати? ☑️ Як надати письмове пояснення? 📝 Скачайте зразок пояснення ревізорам.
4733

Анкета про виконання головним бухгалтером бюджетником своїх повноважень – зразок заповнення

⚡️Триває оцінювання діяльності головних бухгалтерів. Публікуємо зразок анкети про виконання головним бухгалтером бюджетної установи своїх повноважень. Перевірте, чи коректно заповнили анкету у 2024 році, адже ще є час на виправлення.
84193