Чи може працівник за кордоном перевестись на іншу посаду

870

Запитання

Чи може працівник за кордоном перевестись на іншу посаду?

Відповідь

переведення на іншу посаду

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Державна служба України з питань праці коментує питання, чи може працівник, який опинився за кордоном після початку вторгнення, перевестись на іншу посаду в разі скорочення. 

Держпраці радить роботодавцям прийняти рішення проведення такого працівника на дистанційну роботу, якщо специфіка передбачає можливість виконання посадових обов'язків віддалено. Якщо такої можливості немає – працівнику можуть бути надані відпустки, в тому числі і без збереження заробітної плати.

Також, одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації. Цього вимагає частина третя статті 49-2 КЗпП України. Роботодавці зобов’язані запропонувати скороченому працівнику вакансії, які були на день попередження про звільнення та які з’являться протягом 2 місяців і відповідають професії та кваліфікації. 

Проте роботодавці не зобов’язані пропонувати працівнику посаду вищого рівня, можливість призначення на такі посади визначається загальними правилами про комплектування кадрів, які діють на підприємстві. Звільнення з підстав скорочення чисельності або штату працівників допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Нагадаємо, що Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX від 15.03.2022 протягом періоду дії воєнного стану дозволяє роботодавцям на прохання працівника надавати відпустку без збереження зарплати і без обмеження строку. Якщо працівник виїхав за кордон або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, роботодавець в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю не більше 90 календарних днів.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Норми робочого часу 2024 для «шестиденки»

Верховна Рада та Президент знов подовжили дію воєнного стану – тепер до 11 серпня 2024 року. Отже тримайте норми тривалості робочого часу та виробничий календар на 2024 рік для шестиденного робочого тижня. З’ясуйте, які норми діють під час воєнного стану.
16427

Норми робочого часу 2024 для «п’ятиденки»

Після подовження воєнного стану до 11 серпня 2024 року тримайте оновлений розрахунок норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Норми робочого часу 2024 розраховані для п’ятиденного робочого тижня.
48661

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
45207

Відрядження на службовому автомобілі – наказ

Під час відрядження працівника нерідко постає транспортне питання. Один із варіантів його вирішення – використати службовий автомобіль. Яким має бути наказ про відрядження у такому випадку?
29750