Чи оподатковується військовим збором матеріальна допомога

783

Запитання

Чи оподатковується військовим збором разова нецільова матеріальна допомога?

Відповідь

Детальний матеріал

Військовий збір із заробітної плати в Україні

Переглянути
Чи є об’єктом оподаткування військовим збором разова нецільова матеріальна допомога

Калькулятор індексації зарплати

Податковий кодексу (ПКУ) визначає, що об’єктом оподаткування військовим збором, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. До нього включаються зарплата та інші доходи.

Нецільовою благодійною допомогою є матеріальна допомога, яка надається працівникам за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення та носить разовий характер (наприклад, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових потреб). Сума такої допомоги не включається до оподатковуваного доходу, який не перевищує граничного розміру:

  • у 2021 році ця сума дорівнювала 3180,00 грн.,
  • у 2022 році – 3470,00 грн.,
  • у 2023 році – 3760,00 грн.

Якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, то в частині її перевищення стає об’єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47295

Виплата матеріальної допомоги на оздоровлення державним службовцям

Допомога на оздоровлення є додатковим бонусом для тих, хто працює в бюджетній сфері. Умови її виплати в кожній галузі різняться. Має свої особливості і виплата допомоги на оздоровлення державним службовцям.
69753

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань: як надавати та зразок наказу

Матеріальна допомога, якої потребує працівник для вирішення соціально-побутових питань, має свої особливості надання та оподаткування. Після запровадження воєнного стану надання матеріальної допомоги працівникам не було скасовано, хоча трудове законодавство зазнало великих змін.
256859