Е-лікарняний під час відпустки - приклади нарахувань

Наразі діють дві форми паперовий та електронний лікарняний. Як діяти роботодавцеві, якщо під час відпустки працівник захворів або має піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?

Е-лікарняний під час відпустки - приклади нарахувань

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

ВІДПУСКНИК ЗАХВОРІВ

  1. Як оплатити тимчасову непрацездатність
  2. Що робити з відпускними, які вже виплатили

Коли не оплачувати

Оплата паперового чи електронного лікарняного — це компенсація заробітку, який працівник втратив за період тимчасової непрацездатності (ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Без яких реквізитів е-лікарняний недійсний ☑️

Не оплачуйте період хвороби, якщо:

Е-лікарняний у період відпустки - приклади нарахувань Працівник захворів, коли перебував у відпустці за власний рахунок, адже він не втрачав заробітку (п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105) Однак, якщо така відпустка закінчилася, а працівник ще не одужав, оплатіть лікарняний за період з моменту закінчення відпустки.

Е-лікарняний у період відпустки - приклади нарахувань ЗОЗ сформував лікарняний для догляду за хворою дитиною або членом сім’ї у період, коли працівник перебував у відпустці, у т. ч. щорічній чи додатковій (ч. 6 ст. 22 Закону № 1105).

Е-лікарняний у період відпустки - приклади нарахувань Якщо у відпустці працівник захворів або травмувався, але не звертався до лікаря і не надав лікарняного.

Е-лікарняний у період відпустки - приклади нарахувань

Що з відпусткою

Якщо ЗОЗ відкрив е-лікарняний у період щорічної відпустки, оплатіть його, а відпустку перенесіть або подовжте (ст. 11 Закону № 504). Щоб оплатити такий лікарняний, сторнуйте відпускні, що припали на період тимчасової непрацездатності.

До щорічних відпусток належать:
• основна відпустка (ст. 6 Закону № 504);
• додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону № 504);
• додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону № 504);
• інші додаткові відпустки, що передбачає законодавство (лист Мінісоцполітики від 19.02.2009 № 34/13/116-09).

Якщо працівник:

не бажає переносити відпусткуподовжте відпустку
подав заяву з проханням перенести невикористану частину відпустки на інший час і керівник погодив його заявуперенесіть на інший час частину відпустки, яку працівник не використав через хворобу. Невикористану частину відпустки надайте до кінця робочого року, але не пізніше ніж за 12 місяців після закінчення робочого року, за який надали відпустку (ст. 2 Закону № 504)

Е-лікарняний під час відпустки - як оформити

Щоб перенести або подовжити відпустку, керівник має видати відповідний наказ по організації. Підставою:

перенести відпусткує заява працівника з проханням перенести на інший період частину відпустки, яку він не використав через тимчасову непрацездатність
подовжити відпусткулікарняний, що засвідчує період тимчасової непрацездатності

Ці самі документи слугують підставою сторнувати відпускні.

Як ЗОЗ видає лікарняні

Період переходу на е-лікарняні триває із 04.06.2021 до 01.10.2021 (Наказ № 1066). Наразі ЗОЗ формує е-лікарняні на підставі медвисновків (Наказ № 1234).

У перехідний період ЗОЗ формував е-лікарняні за умов технічної можливості. Якщо ЗОЗ не мав технічної можливості формувати електронні лікарняні, то період тимчасової непрацездатності, а також лікарняні у зв’язку з вагітністю та пологами він підтверджував паперовими лікарняними. Порядок оформлення та видачі паперових лікарняних, як і раніше, визначають Інструкція № 455 та Інструкція № 532.

Інформацію про те, як саме та за яких умов ЗОЗ оформлює лікарняні, дивіться нижче.

Як ЗОЗ оформить лікарняний
Як ЗОЗ оформить лікарняний

СКАЧАТИ

Причини тимчасової непрацездатності, за яких формують закордонний лікарняний
Причини тимчасової непрацездатності, за якиз формують закордонний лікарняний

СКАЧАТИ

Документ, який підтверджує період тимчасової непрацездатності під час перебування за межами України, працівник може обміняти на лікарняний встановленого зразка у лікаря, з яким уклав декларацію. Для цього він має надати лікареві нотаріально засвідчений переклад такого документа на українську мову.

Е-лікарняний під час відпустки - оплата

Електронний або паперовий листок непрацездатності роботодавець маєте оплатити, якщо немає законних підстав його не оплачувати. Оплачуйте лікарняні у спосіб, який визначає Порядок № 1266.

Коли обчислите лікарняні, подайте до ФСС заяву-розрахунок за формою, що затверджена Порядком № 12.

ФСС не прийме заяву-розрахунок, якщо включите до неї одночасно паперові та електронні лікарняні. Тож подавайте до ФСС окремо заяви-розрахунки на оплату паперових та електронних лікарняних.

Протягом місяця після виплати працівникові коштів, які отримали за заявою-розрахунком, подайте до ФСС повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (п. 10 Порядку № 12). Якщо не подасте повідомлення, чекайте на позапланову перевірку ФСС.

Е-лікарняний у період відпустки: ґайд для бухгалтера

Е-лікарняний у період відпустки: ґайд для бухгалтера

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді