Е-лікарняні: тест-драйв від експерта

Як працювати з електронними лікарняними у 2024 році, звідки брати інформацію, як і що робити з паперовими лікарняними — експерт знає відповіді.

В основі е-лікарняного – пп. «16» ч. 1 ст. 1 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105 (даліЗакону № 1105).

Правила накопичення інформації для е-лікарняних визначає Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою Кабміну від 17.04.2019 р. № 328 (даліПорядок № 328). Е-лікарняні практично замінили собою паперовий листок непрацездатності.

Однак видача паперових лікарняних, як виключення з загального правила, і далі можлива у кількох випадках (згідно із роз'ясненням МОЗ):

  • сплив термін, протягом якого лікар може виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в ЕСОЗ. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу.
  • відсутній зв’язок між Електронним реєстром листків непрацездатності (система Пенсійного фонду України) та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ більш ніж 7 днів.
  • в умовах воєнного стану користувачі не мають доступу до ЕСОЗ.
  • пацієнт звернувся за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу (людина, приміром, перебувала під окупацією). Рішення про продовження раніше виданого лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоровʼя або керівник закладу. Зазначається номер листка непрацездатності, який продовжується.

Розглянемо ж тепер, як згаданий реєстру працює з е-лікарняними.

Хто керує Е-реєстром

Управляє Е-реєстром лікарняних – Пенсійний фонд України (ПФУ). Він формує та веде Е-реєстр і є власником інформації цієї бази даних. Однак Фонд не має достатньо інформації, аби наповнити Е-реєстр. Інформаційну прогалину заповнюватимуть даними з Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Та це не означає, що Е-реєстр лише акумулює інформацію. Зворотний потік даних теж є. Наприклад, дані з Е-реєстру потрапляють до ризикоорієнтованої інформаційно-аналітичної системи ПФУ.

За лаштунками ховається й інший держорган, що потребує даних з Е-реєстру, – Держпраці. У полі її зору – інформація про нещасні випадки на виробництві, професійні захворювання. Обсяг даних не конкретизований. Посадовці лише уточнили – для проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Як обчислюють страховий стаж для розрахунку лікарняних

Яку інформацію вливатимуть до Е-реєстру

Е-реєстр працює на базі Державного реєстру загальнообов’язкового соцстрахування. Набір функціоналу стандартний – накопичення, зберігання та використання е#даних. Інформація надходить з п’яти джерел.

Електронна система охорони здоров’я – про медичні висновки. На їхній основі формують електронний листок непрацездатності.

Електронний листок непрацездатності – сформований (виданий) програмними засобами Реєстру на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності у Реєстрі електронний документ, що є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (пп. «2» п. 2 Порядку № 328).

ПФУ повідомляє (до 2023 року це робив Фонд соціального страхування (ФСС), якого вже немає):

  • про результати перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам;
  • суми допомоги на підставі листків непрацездатності;
  • відмову надати допомогу з тимчасової непрацездатності;
  • зміни причини непрацездатності та їхні підстави;
  • направлення на лікування та/або надання реабілітаційної допомоги у відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо зі стаціонару закладу охорони здоров’я (ЗОЗ) або реабілітаційного закладу, відділення, підрозділу із зазначенням дат початку і закінчення лікування/надання реабілітаційної допомоги, дати й номера договору, назви санаторно-курортного закладу.
Микола Постернак
Микола Постернак експерт з питань соціального страхування, Київ
Коли в особистому кабінеті страхувальника з’являється е-лікарняний працівника, який служить у ЗСУ, територіальній обороні (ТРО) або інших збройних формуваннях, оплачувати його не треба. Адже працівники, які перебувають улавах ЗСУ, ТРО та інших збройних формуваннях, отримують грошове забезпечення, зокрема й за період тимчасової непрацездатності або відновлення після отриманої травми чи поранення. Е-лікарняні цих працівників роботодавцю направляють до відома. Їх не оплачують ані за рахунок роботодавця, ані за рахунок Пенсійного фонду України (ПФУ).

Страхувальники надають інформацію:

  • про суму оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності й суму допомоги з тимчасової непрацездатності, що нарахували та виплатили на підставі листків непрацездатності;
  • відмову в оплаті перших 5 днів тимчасової непрацездатності та/або наданні застрахованій особі допомоги з тимчасової непрацездатності;
  • наявність у застрахованої особи статусу, що дає право на лікарняні у повному розмірі;
  • наявність у членів сім’ї застрахованої особи, які потребують догляду, статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, інвалідності.

Органи опіки та піклування повідомлятимуть про факт усиновлення дитини застрахованими особами протягом двох місяців із дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження.

Централізований банк даних з проблем інвалідності надає інформацію про встановлення медико-соціальною експертною комісією групи інвалідності (зміни групи інвалідності, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), невстановлення групи інвалідності під час повторного огляду.

Тест-драйв е-лікарняного (як працює Е-реєстр)

Послідовність дій при роботі Е-реєстру насьогодні така:

  1. Лікар ЗОЗ формує медичний висновок, що є підставою видати листок непрацездатності.
  2. Реєстр автоматично присвоює лікарняному єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності.
  3. Працівник інформує роботодавця про хворобу і відкритий лікарняний. Роботодавець перевіряє інформацію в Е-реєстрі й отримує електронний витяг.
  4. Роботодавець вивчає випадок непрацездатності та ухвалює рішення про оплату/відмову в оплаті лікарняного. Термін опрацювання е-лікарняного складає 10 робочих днів з дня отримання е-лікарняним статусу «Готовий до сплати (виданий)» – для звичайного е-лікарняного та 3 робочих дні – для лікарняного е-лікарняного з типом причини «вагітність і пологи» (ч. 1 ст. 24 Закону № 1105);
  5. Бухгалтерія обчислює розмір лікарняних. Лікарняні за перші 5 днів сплачуються роботодавцем самостійно й про них інформувати ПФУ не потрібно. Якщо хвороба триває понад 5 календарних днів – формує впродовж 5 робочих днів з дня рішення про оплату лікарняного заяву-розрахунок і заповнює електронну форму на веб-порталі ПФУ. Дані про допомогу накопичуються ПФУ та потрапляють до Е-реєстру.
  6. ПФУ впродовж 3-х робочих днів має виплатити кошти на спецрахунок роботодавця.
  7. Роботодавець виплачує кошти у найближчий день виплати зарплати та звітує до ПФУ впродовж 1 місяця з дня виплати.

Зверніть увагу, що з 01 січня 2023 року всі функції колишнього ФСС виконує ПФУ. З 01 січня 2023 року форма електронної заяви-розрахунку наявна на веб-порталі ПФУ у електронному кабінеті. Там же має бути вже й електронна форма повідомлення про виплату коштів.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Хто може використовувати персональну інформацію з Е-реєстру

Деяка інформація з Е-реєстру обмежена у використанні. Йдеться про номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності. Переглянути її мають право:

  • застрахована особа – через портал ПФУ;
  • страхувальник – через портал ПФУ. Причому він отримає інформацію лише за період, коли працівник перебуває з ним у трудових відносинах;
  • лікар – через електронну систему охорони здоров’я.

Застраховані особи за потреби можуть усно звертатися до територіальних органів ПФУ й отримувати витяг з Е-реєстру. Ще один варіант – інформація в електронному форматі, яку застрахована особа може отримати через термінали доступу ПФУ.

Яка інформація є у відкритому доступі

До частини інформації з Е-реєстру доступ є вільним. І хоча дані з Реєстру знеособлені, щодо страхувальника за місяць, квартал, рік вийде переглянути:

  • суми виплачених лікарняних;
  • кількість днів тимчасової непрацездатності.

Такий фільтр є корисним для ПФУ адже за його допомогою ПФУ проводить камеральні перевірки правильності оплати електронних лікарняних.

Не менш корисний фільтр, який дає змогу за лікарем або ЗОЗ виділити інформацію:

  • про кількість, причини, середню тривалість зареєстрованих листків непрацездатності;
  • кількість необґрунтовано виданих і продовжених листків непрацездатності.

У відкритому доступі знайдете також інформацію про єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності, дату його відкриття, продовження, закриття, відомості про перевірку обґрунтованості його видачі.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді