Бухгалтер держустанови виконує додаткову роботу: варіанти оплат

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Які є варіанти, з яких коштів оплачувати та що перевірить інспектор праці - експерт підкаже.

СИТУАЦІЯ

У штатному розписі територіального центру соціального обслуговування населення є вакантна посада бухгалтера за спецфондом кошторису. Як оплатити роботу двом бухгалтерам, які виконуватимуть додаткову роботу з обліку платних послуг? Доплачувати 50% посадового окладу за розширення зони обслуговування чи оформити на роботу за сумісництвом на пів ставки з оплатою за фактично відпрацьований час?

РОЗВ’ЯЗАННЯ

Чим керуватися

Територіальні центри соціального обслуговування населення — це спеціальні держустанови, що надають соціальні послуги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання. Вони належать до державних та комунальних установ соціального захисту.

Працівникам закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту, у т. ч. територіальних центрів соціального обслуговування населення, зарплату нараховують за правилами Умов № 308.

Види платних послуг, які можуть надавати бюджетні установи, залежать від сфери їхньої діяльності. Власні надходження бюджетні установи отримують додатково до коштів загального фонду бюджету і зараховують до спецфонду бюджету.

Бухгалтер держустанови виконує додаткову роботу: варіанти оплат Кошти за платні послуги зараховуйте до спецфонду бюджету

Керівник установи соцзахисту населення має право:

  • встановити працівникам надбавки, доплати, премії тощо;
  • оформити працівників на роботу за сумісництвом.

Як оплатити

Якщо бухгалтер держустанови виконуватиме як додаткову, так і основну роботу, додаткову роботу можна оплатити в один із двох способів:

1) встановити доплату;
2) оформити сумісництво.

Який саме спосіб обрати — вирішує керівник. Зважайте, що витрати на оплату праці бухгалтерів, які ведуть облік платних послуг, слід включити до вартості платних послуг. Зарплату працівникам, які виконуватимуть додаткову роботу, нараховуйте за рахунок коштів спецфонду.

ПЕРШИЙ СПОСІБ

Бухгалтер держустанови виконує додаткову роботу: варіанти оплат Розмір доплати залежить від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваної роботи і не може перевищувати 50% посадового окладу.

Доплату можна встановити, якщо роботи виконуватимуть менше працівників, ніж за нормативами (пп. 3.1.2 Умов № 308). Якщо додаткові обов’язки виконуватимуть два бухгалтери, загальний розмір доплати не повинен перевищувати 50% посадового окладу.

Бухгалтер держустанови виконує додаткову роботу: варіанти оплат Зарплату за додаткову роботу виплачуйте із спецфонду бюджету

ДРУГИЙ СПОСІБ

Бухгалтер держустанови виконує додаткову роботу: варіанти оплатТривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день

(п. 2 Постанови № 245)

Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не може перевищувати половини місячної норми робочого часу.Із сумісника — на основне місце роботи

Працю сумісників оплачуйте за фактично виконану роботу. Підстава для нарахування зарплати сумісникам — табель обліку робочого часу.

Що перевірить інспектор праці

Під час ревізій контролери часто виявляють, що не всі установи контролюють, як сумісники використовують робочий час. Щоб не потрапити на гачок контролерів, ведіть графіки роботи сумісників, вносьте до табеля обліку використання робочого часу відомості про час, який вони фактично відпрацювали.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді