Декларація для держслужбовців та посадових осіб ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Електронні декларації насьогодні мають подавати держслужбовці, службовці органів місцевого самоврядування, а також інші особи, які виконують державні, адміністративні, організаційно-розпорядчі функції в бюджетних установах. Одним словом, усі бюджетники, які мають потенційно мають корупційні ризики. Якою є нова форма декларації та порядок її заповнення – у даному огляді.

Нова форма електронної декларації

Нова форма “антикорупційної” електронної декларації затверджена наказом НАЗК від 23.07.2021 № 449\21 (даліНаказ № 449/21), набрання чинності якого станеться 01 грудня 2021 року. Отже, з цієї дати всі подають електронну декларацію за оновленою формою.

Стара, але ще діюча до грудня 2021 року форма електронної декларації з порядком її заповнення, затверджена Рішенням НАЗК від 10.06.2016 р. № 3 (у редакції наказу НАЗК від 12.12.2019 року № 168/19).

З 01 грудня 2021 року діє нова форма “антикорупційної” електронної декларації

Нова форма електронної декларації Декларація для держслужбовців та посадових осіб ОМС – нова форма

СКАЧАТИ

Хто подає електронну декларацію до НАЗК?

Особи, які подають електронну декларацію незмінні – вони визначаються абз. 15 ч. 1 ст. 1 Закону “Про запобігання корупції” від 14.10.2014 р. № 1700 (даліЗакон № 1700). До осіб, яких стосується подача “антикорупційної” декларації зокрема належать :

  • особи, які виконують функції держави, наприклад генеральний прокурор, міністри (пп. “1” ч. 1 ст. 4 Закону № 1700);
  • державні службові, посадовці ОМС, народні депутати, міські, сільські та селищні голови, посадові та службові особи інших органів державної влади (пп. “1” ч. 1 ст. 4 Закону № 1700);
  • військово посадовці ЗСУ, поліцейські, посадовці СБУ (пп. “1” ч. 1 ст. 4 Закону № 1700);
  • судді (пп. “1” ч. 1 ст. 4 Закону № 1700);
  • посадовці прокуратури (пп. “1” ч. 1 ст. 4 Закону № 1700);
  • кандидати у народні депутати (пп. “4” ч. 1 ст. 3 Закону № 1700);
  • посадові особи бюджетних установ, які виконують адміністративно-господарські (управління, розпорядження державним, комунальним майном) або організаційно-розпорядчі функції (керівництво колективом, певною ділянкою роботи) (пп. “а” п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700).

Звільнені від подачі декларації зокрема посадовці таких установ (детальніше – див. ч. 5 ст. 45 Закону № 1700):

  • соціального обслуговування населення та соціального захисту;
  • охорони здоров’я. Виняток – керівники цих закладів;
  • освіти, науки. Виняток – керівники цих закладів, а саме ректор (начальник, директор), проректори (заступники начальника, директори), які все одно зобов’язані подавати електронну декларацію;
  • закладів культури, мистецтв, відновлення та збереження національної пам’яті;
  • фізичної культури, спорту, національно-патріотичного виховання;
  • призвані офіцери та контрактники. Виняток – військовослужбовці, які проходять службу у військових комісаріатах.

Що нового у електронній декларації?

Сказати, що форма декларації з Наказу № 449/21 абсолютна нова не можна – це лише осучаснення існуючої. Так, кількість розділів залишалася незмінною – 16. Є чимало дрібних, а також і досить помітних змін.

Так, в нову форму декларації внесено чимало редакційних правок, наприклад:

  • вид” декларації – замість “тип”. Суто зміна назви;
  • декларація “при звільненні”, а не “перед звільненням”. Їхня суть при цьому та ж сама.

А тепер щодо більш суттєвих змін.

Види електронних декларацій і строк їх подачі

Змінилося представлення видів декларації у формі:

  • декларація “перед звільненням” стала декларацією “при звільненні”;
  • декларацію “після звільнення” залишилася, але віднесена до виду “Щорічна”, підвид “я припинив (ла) виконувати функції держави або ОМС (після звільнення)”. Слід ставити відповідну позначку.

Крім того, змінили строки подачі декларації виду “при звільненні” (інші – не змінилися), що бачимо з таблиці нижче.

Змінений строк подачі електронної декларації при звільненні

Вид декларації

Колишня форма

Нова форма

(Наказ № 449/21)

при звільненні

не пізніше 20 робочих днів з дня припинення діяльності

не пізніше 30 календарних днів з дня припинення діяльності

щорічна (“продовжую виконувати функції держави…”

у період з 00 год 00 хв 01 січня до 00 годин 00 хв 01 квітня

щорічна (після звільнення)

у період з 00 год 00 хв 01 січня до 00 год 00 хв 01 квітня

Кандидата на посаду

до призначення або обрання особи на відповідну посаду, якщо інше не передбачено законом.

Нові пункти у електронній декларації

В оновленій формі з’явилося чимало нових пунктів. Маються на увазі не нові розділи, а додаткові поля (дані) в межах існуючих розділів. Новинки такі:

  • дані для ідентифікації особи за межами України. Відомості про найменування та місцезнаходження вказуються при цьому як українською, так і англійською мовами. Це розділ 2.1;
  • виділи в окремі пункти інформацію про осіб, яким належать об’єкти власності, починаючи від об’єктів нерухомості та закінчуючи грошовими коштами. Однак це не нове, так як у колишній формі дана інформація також вимагалася до розкриття;
  • виділено окремо інформацію про криптовалюти. Інформація про них вимагалася й раніше (пп. “6” ч. 1 ст. 46 Закону № 1700). Це розділ 10;
  • уточнено, що окрім грошей слід декларувати не тільки відкриті рахунки, але й ситуації коли у банках зберігаються кошти або інше майно без відкриття рахунку. Наприклад, інформація про індивідуальний банківський сейф (комірку) та осіб, які мають доступ до нього. Це розділ 12.1.

Наказ НАЗК від 23.07.2021 № 449\21 також містить Порядок заповнення та подання декларації (далі Порядок).

Порядок заповнення електронної декларації

У цілому всю необхідну інформацію до заповнення декларації можна знайти на сайті НАЗК у розділі Роз’яснення щодо заповнення декларацій, тому тут детально повторювати рекомендації НАЗК не будемо. Звернемо увагу лише на новинку форми – криптовалюти. Цей новий вид активів поки що законодавчо не врегульований, але уже є прийнятий Закон “Про віртуальні активи” від 08.09.2021 р. № 1719. Однак на нього 05 жовтня 2021 року накладено вето Президента з зауваженнями. За ч. 1 ст. 1 цього Закону віртуальні активи, до яких належать і криптовалюти, – це нематеріальні блага, що є об’єктом цивільних прав, мають вартість та виражені сукупністю даних в електронній формі. Такі активи можуть посвідчувати майнові права, зокрема права вимоги на інші об’єкти цивільних прав.

Даний пункт розділу 10 “Нематеріальні активи” електронної декларацій має такий вигляд:

КРИПТОВАЛЮТА

з/п

Вид та загальна інформація про об’єкт*

Дата набуття*

Кількість*

Вартість*, грн

Інформація про постачальника послуг, пов’язаних із обігом криптовалюти

Інформація щодо особи, якій належить об’єкт*

* обов’язкові дані

Інформація про постачальника послуг, пов’язаних з обігом криптовалют (криптобіржа, де придбана й зберігається криптовалюта) може не зазначатися, що випливає з п. 11 розділу IV Порядку з Наказу № 449/21.

Найбільш проблемною у заповненні є вартість криптовалюти, яка швидко змінюється. При подачі щорічної декларації краще вказати вартість станом на 31 грудня. У загальних вимогах до нематеріальних активів згадується вартість об’єкта на дату набуття права або за останньою грошовою оцінкою. Отже, останньою грошовою оцінкою криптовалюти й може бути 31 грудня. Зверніть увагу, що відомості про вартість криптовалюти у декларації не округлюються (п. 11 розділу ІІІ Порядку з Наказу № 449/21)

“Антикорупційна” декларація та інші декларації фізосіб

Зверніть увагу, що подача згаданими вище особами “антикорупційної” електронної декларації для НАЗК не звільняє їх від подачі податкової декларації про майновий стан і доходи, якщо з’явився такий обов’язок. Наприклад, вони отримували доходи від здавання в оренду нерухомості, продажу нерухомості або транспортних засобів тощо. Така декларація подається в органи ДПС та існує як у електронній, так і у паперовій формах.

“Антикорупційна” декларація до НАЗК не звільняє від обов’язку подавати декларацію про доходи до ДПС

Ще один нюанс – “антикорупційна” електронна декларація виключає можливість подати так звану “нульову” декларацію (абз. 3 п. 3 підрозд. 94 Перехідних положень ПК). Це декларації, які теж існують виключно в електронній формі, але призначені для декларування активів, якими особа володіє, але не сплатила податків з доходів, за які такі активи були отримані. “Нульові” декларації можна подавати в період з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року. Однак особи, які зобов’язані подавати “антикорупційні” електронні декларації до НАЗК не можуть подати “нульову” декларацію. Виняток – ситуація, коли особа подававала декларацію до НАЗК лише через те, що претендувала на певну посаду, але потім не пройшла.

Особи, що подають “антикорупційну” декларацію до НАЗК не можуть подати “нульову” декларацію

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді