Форма № ЗВР-1: тримайте зразок заповнення

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
⚡️ Форма 1 ЗВР - це Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій. Кому, коли і як її подавати?

Звіт за формою ЗВР-1 — це Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок). «У парі» з ним подається Довідка про використані розрахункові книжки. Цей звіт складають у разі застосування КОРО в бюджетній установі та РК.

Звіт ЗВР-1 подають у паперовій формі. Якщо при використанні РРО уже давно перейшли на електронну форму через дротові/бездротові канали зв’язку, то тут — тільки паперовий варіант.

Основою для подачі звіту є вимоги п. 7 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265 (даліЗакон про РРО).

Хто подає звіт ЗВР-1

Тут є одна складність: думка ДФС не завжди співпадає з подекуди нечіткими формулюваннями в нормативах. З точки зору ДФС подавати звіт ЗВР-1 повинні:

  • суб’єкти господарювання, які використовують замість касових апаратів (РРО) КОРО (абз. 1 п. 7 Закону про РРО);
  • суб’єкти господарювання, які використовують РРО, але через об’єктивні причини, наприклад, відключення електроенергії чи поламку РРО, змушені на певний період перейти на використання КОРО та РК. Це — думка ДФС, хоча підтвердження в нормативних документах з цього приводу немає.

Виходить, що після того, як з’явиться електроенергія чи знову введуть в експлуатацію відремонтований РРО, через нього треба провести ті самі розрахунки, які уже здійснили з використанням КОРО та РК та подати Z-звіт. Після цього РРО передасть дротовим/бездротовим шляхом дані на сервер ДФС.

Під час подачі звіту ЗВР-1 відбудеться дублювання звітної інформації: її уже подавали РРО. Єдиний випадок, коли цього не трапиться, — поламаний РРО не відремонтували, а ввели в експлуатацію новий.

Тим не менше, позиція ДФС однозначна: при тимчасовому користуванні КОРО та РК звіт ЗВР-1 і Довідку про використання РК потрібно подавати. Про це йдеться у роз’ясненні ДФС у Запорізькій області, розміщеному на їх офіційному сайті.

Кому і як подавати звіт ЗВР-1 Навіть якщо установа ТИМЧАСОВО використовує КОРО і РК, їй доведеться подавати звіт ЗВР-1.

Використання КОРО та РК замість РРО

Тепер про специфіку бюджетних установ. Коли вони можуть використовувати КОРО та РК як заміну касовим апаратам? Відповідь містить постанова від 23.08.2000 № 1336. Серед таких ситуацій (якщо обсяг не перевищує 500 тис. грн):

  • продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах вищих закладів освіти, у їдальнях і буфетах підприємств УТОС та УТОГ;
  • надання послуг бібліотеками;
  • продаж булочних, кондитерських і порційних кулінарних виробів, морозива, безалкогольних напоїв, сувенірів, іграшок і надувних кульок з розносок та ручних візків у театрально-видовищних та спортивних закладах та ін.

Якщо бюджетні установи використовують у перелічених випадках саме КОРО та РК, вони обов’язково подають звіт ЗВР-1 та Довідку про використання РК.

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Коли подається звіт ЗВР-1

Звіт ЗВР-1 разом з Довідкою про використання РК подається до органу ДФС за місцем реєстрації/місцем реєстрації РРО не пізніше 15-го числа місяця (див. календар бухгалтера), який настає за звітним (п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Самі КОРО та РК подавати не потрібно.

Якщо використовувати РК у звітному місяці не перестали, то Довідка не подається. Наприклад, РК розпочата, але не закінчена — тоді просто немає про що звітувати у Довідці.

<>За несвоєчасне подання (або неподання) звіту передбачений адміністративний штраф за ст. 155 КУпАП, а саме 85-170 грн. Крім того, передбачений також штраф 170 грн за п. 9 ст. 17 Закону про РРО.

Форма 1 ЗВР бланк

Бланк звіту ЗВР-1 та Довідки затверджені наказом МФУ від 21.01.2016 № 13. Цим же наказом затверджена й Інструкція щодо заповнення звіту (далі — Інструкція ЗВР).

Звіт ЗВР-1 бланк

 

Скачати

 

Форма ЗВР 1 – зразок заповнення

Тепер детально розглянемо, як заповнити Звіт про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за ф. № ЗВР-1. Загальні рекомендації містить Інструкція ЗВР. Звіт заповнюємо у гривнях з копійками.

Графа звіту ЗВР-1

Заповнення

Заголовна частина звіту

До державної податкової інспекції

Вказуємо назву району, міста, району в місті та міста (для міст з районним розподілом), де знаходиться територіальний орган ДФС, до якого подається звіт.

Реквізити суб’єкта господарювання

Наводимо тут наступні реквізити бюджетної установи:

  • найменування;
  • її місцезнаходження;
  • код за ЄДРПОУ.

Реквізити табличної форми

1

№ з/п

Наводимо порядковий номер запису у Звіті

2

Фіскальний номер книги обліку розрахункових операцій

Заносимо фіскальний номер КОРО, що зареєстровані на господарську одиницю. Такий номер складається з 10 цифр і літери “г”. Але це стосується лише випадків, коли установа використовує КОРО замість РРО на постійній основі.

Якщо ж КОРО використовувався тимчасово, наприклад, через збій з енергопостачанням, то записи мали здійснюватися в КОРО зареєстрованих на РРО. У такому випадку у графу 2 звіту заносимо фіскальні номери КОРО зареєстрованих на РРО. Такий номер складається з фіскального номера РРО (також 10 цифр) та літери “р”.

Знайти всі ці номери можна на титульних сторінках уже заповнених КОРО на господарську одиницю чи на РРО.

3

Сума розрахунків за місяць

— загальна

Вносимо загальну суму розрахункових операцій, які були проведені за звітний місяць. Це сума коштів, яку отримано від покупців за реалізовані товари чи надані послуги. Знаходимо цю суму по графі 5 в КОРО на РРО або графі 7 в КОРО на господарську одиницю. Якщо на один КОРО зареєстровано було декілька РК, то наводимо тут загальну суму, додавши підсумки по кожній КОРО.

4

Сума розрахунків за місяць

— за ставкою податку на додану вартість

В дану графу вписуємо ту частину суми розрахунків з графи 3 зліва, що оподатковувалася ПДВ. Якщо крім ставки ПДВ 20% використовувалася ставка 7%, то зазначаємо тут загальну сума розрахунків за обома ставками. Знайти цю суму можна також по графі 6 в КОРО на РРО або по графі 8 в КОРО на господарську одиницю.

Зрозуміло, що якщо акцизний податок відсутній та по всі операції потрапляли під оподаткування ПДВ, то графи 3 та 4 звіту мають однакові значення.

5

Сума розрахунків за місяць

— за ставкою акцизного податку

Сюди записуємо лише ту частину суми розрахунків, яка була зазначена в графі 3, яка оподатковувалася акцизним податком. Це стосується тільки платників акцизного податку. Дана сума також відповідає графі 7 в КОРО на РРО або графі 9 в КОРО на господарську одиницю.

6

Сума податку на додану вартість

Записуємо суму ПДВ, яка розраховується по сумі розрахунків, яка зазначена у графі 4. Дану суму можна знайти в графі 8 в КОРО на РРО або в графі 10 в КОРО на господарську одиницю. Якщо суб’єктом господарювання використовувалися ставки ПДВ, як 20%, так і 7%, то зазначається загальна сума податку.

7

Сума акцизного податку

Заносимо суму акцизного податку, яка обчислена виходячи з суми розрахунків по графі 5. Дану суму можна знайти у графі 9 в КОРО на РРО або графі 11 в КОРО на господарську одиницю.

8

Сума, що видана при поверненні товару

Записуємо загальну суму коштів, яка була видана при поверненні товару (поверненні компенсації послуги тощо). Цю цифру можна знайти у графі 10 в КОРО на РРО або графі 12 в КОРО на господарську одиницю.

Рядок “Разом”

Вносимо по графам 3-8 підсумки показників, тобто суми по колонкам.

За наявності помилково введених до РК сум, вносити їх до звіту не потрібно. Щодо таких сум можна додати пояснювальну записку в довільній формі.

Підписує звіт за формою ЗВР-1 директор (керівник) та головний бухгалтер. Орган ДФС засвідчує прийняття звіту через підпис уповноваженої посадової особи з вказівкою дати подання.

Ще один нюанс — звіт ЗВР-1 повинен містити всі зареєстровані КОРО (п. 1 Інструкції ЗВР). Це стосується не тільки КОРО, які використовували, а й тих, які не використовували й операцій за ними не здійснювали. У такому разі ставлять прочерки в колонках з сумами.

Форма 1 ЗВР – приклад заповнення

Приклад заповнення звіту ЗВР-1, а саме його табличної частини, ми навели нижче. Умови — відсутність акцизного збору і ПДВ — 20%.

№ з/п

Фіскальний номер книги обліку розрахункових операцій

Сума розрахунків за звітний місяць

Сума податку на додану вартість

Сума акцизного податку

Сума, що видана при поверненні товару

загальна

за ставкою податку на додану вартість

за ставкою акцизного податку

1

2

3

4

5

6

7

8

1

070300052р/001

18000,00

18000,00

3000,00

2

070300052р/002

9600,00

9600,00

1600,00

Разом:

27600,00

27600,00

4600,00

Зауважуємо, що якщо під час заповнення звіту ЗВР-1 ви допустили помилку, уточнюючий звіт подати не вдасться — чинне законодавство його не передбачає (роз’яснення ДФС у ЗІР, категорія 109.12).

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді