Продовження строку дії договору про закупівлю

Трапляються випадки, коли замовникам потрібно отримати деякі товари/роботи/послуги вже в перші дні нового року. Для цього потрібно продовжити строк дії договору про закупівлю. Підкажемо, як це зробити.

Частина 5 статті 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII надає можливість продовження строку дії договору після його закінчення:

«Дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20% від суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку».

Вимоги до договору про закупівлю

Договір про закупівлю укладається відповідно до норм ЦК та ГК, враховуючи особливості, визначені Законом «Про публічні закупівлі». Договір вважається укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди щодо всіх істотних умов договору:

  • про предмет договору;
  • які встановлені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду;
  • щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнута згода.

Окрім того, сторони повинні погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Яку інформацію оприлюднювати, якщо розірвали договір про закупівлю

Продовження терміну дії договору про закупівлю

Про продовження договору повинен потурбуватися ініціатор закупівлі — працівник або підрозділ, зацікавлений у безперервному отриманні товарів/послуг. Він повинен подбати про те, щоб договір про закупівлю був продовжений на строк, у який можна буде затвердити поточний бюджет та провести нову процедуру закупівлі.

Замовник самостійно визначає порядок зміни умов договору про закупівлю, дотримуючись вимог законодавства.

Для продовження строку виконання зобов’язання за договором про закупівлю необхідно враховувати наступне.

По-перше, застосовувати частину 5 статті 36 Закону № 922 можна лише для договорів, укладених відповідно до положень цього Закону.

По-друге, продовжувати договір можна тільки в тому випадку, якщо строк його дії не закінчився у встановленому законодавством порядку.

По-третє, продовжуючи договір, потрібно правильно визначити суму: 20% вираховуються від остаточної вартості укладеного договору, враховуючи всі зміни, які були внесені до укладення угоди про продовження строку дії договору.

По-четверте, важливою є вимога щодо наявності затверджених видатків. Законодавством обмежується можливість продовжувати строк дії договору видатками, затвердженими в установленому порядку, для розпорядників та/або одержувачів бюджетних коштів

По-п’яте, у разі продовження договору в річному плані закупівель не потрібно зазначати про передбачені витрати, оскільки план включає лише заплановані закупівлі та не повинен відображати статус виконання договорів про закупівлю, включно зі змінами.

Покрокова інструкція продовження дії договору

1. Щонайменше за три робочих дні до кінця року укладається додаткова угода на продовження дії договору, що продовжує його дію на наступний рік на період, достатній для проведення процедури закупівлі. В угоді потрібно вказати фактичний строк продовження договору та обсяг фінансових зобов’язань, що не перевищують 20% від суми, зазначеної в договорі про закупівлю.

додаткова угода про продовження терміну дії договору зразок

2. Протягом трьох днів з моменту внесення змін необхідно оприлюднити повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю додатковою угодою.

3. На початку нового року потрібно укласти додаткову угоду, в якій вказати конкретний обсяг фінансових зобов’язань, що не перевищує 20% від суми, визначеної в договорі про закупівлю.

додаткова угода на продовження терміну дії договору зразок

4. У триденний строк з моменту внесення змін слід оприлюднити повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю додатковою угодою.

5. Щоб зареєструвати бюджетні зобов’язання, до Казначейства потрібно надати додаткову угоду до договору про закупівлю та інші необхідні документи. Це варто зробити протягом семи робочих днів з дати укладення додаткової угоди.

6. Оскільки змінився строк дії договору та термін його виконання, потрібно оприлюднити звіт про виконання договору за новими умовами.

Поради для продовження дії договору про закупівлю

  • Договір про закупівлю необхідно продовжувати до закінчення строку його дії (як правило, до 31 грудня).
  • Щоб вирішити, як забезпечити закупівлю товарів/послуг, якщо прогнозована вартість на рік є меншою ніж вартість, яка встановлена в абзацах 2 і 3 частини 1 статті 2 Закону № 922, потрібно керуватися лише внутрішніми розпорядчими документами.
  • Встановлюючи строк, на який продовжується дія договору, необхідно орієнтуватися на максимально можливі строки для затвердження остаточного бюджету та проведення нової процедури закупівлі, адже ще раз продовжити договір не можна.
  • У разі продовження дії договору потрібно розраховувати суму від загальної вартості договору попереднього року. Якщо є залишок за договором, його можна використовувати на початку наступного року.
  • Важливо подбати про завчасне планування нової процедури закупівель після закінчення строку дії додаткової угоди.

Продовження строку дії договору про закупівлю у такий спосіб забезпечує законність цієї процедури та запобігає негативним наслідкам у разі перевірки закупівлі контролюючими органами.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді