Бюджетні новації — 2021

UA RU
Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Бюджетний кодекс зазнав змін, що вплинуть на місцеві бюджети та діятимуть з 2021 року. Але про них варто знати уже сьогодні. Що зміниться в бюджетній системі та який перерозподіл доходів/видатків очікувати?

У середу, 14.10.2020, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 17.09.2020 № 907-IX (далі — Закон № 907). Отже Бюджетний кодекс України остання редакція застосовуватиметься з нового бюджетного року. У 2021 році доходи/видатки розмежують між бюджетами районів і місцевого самоврядування, а щодо бюджетного забезпечення — встановлять рівні умови для сільських, селищних, міських територіальних громад. Про все це детальніше далі.Як спланувати бюджет територіальної громади: лайфхаки від експерта

1. Бюджети місцевого самоврядування

З 2021 року під терміном «бюджети місцевого самоврядування» розумітимемо бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст (у т. ч. районів у містах). Із тексту Бюджетного кодексу України (БК) прибрали поняття об’єднаних територіальних громад (ОТГ), їх бюджетів, особливостей їх формування.

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

2. Місцевий фінансовий орган

Слід зауважити, що сільський, селищний, міський голова у 2021 році не може виконувати функції місцевого фінансового органу, якщо такий орган не створили.

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

3. Зведені бюджети

Зведеного бюджету району у 2021 році не буде.

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

4. Горизонтальне вирівнювання податкоспроможності бюджетів

Якщо наразі проводять горизонтальне вирівнювання податкоспроможності бюджетів міст обласного значення, бюджетів ОТГ, районних бюджетів, то у 2021 році його проводитимуть лише відносно бюджетів місцевого самоврядування.

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

5. Міжбюджетні трансферти

Хто більше не буде їх отримувати?

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

6. Доходи загального фонду бюджету

Як завжди, бюджетні новації торкаються й структури доходів місцевих бюджетів. Структура доходів загального фонду районних бюджетів змінилася.

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

7. Надходження до бюджету розвитку місцевих бюджетів

У 2021 році зміняться пропорції розподілу 10% коштів.

ДОКЛАДНІШЕ ►►►

8. Видатки місцевих бюджетів

Стаття 89 зазнала косметичних правок. Що ще?

ДОКЛАДНІШЕ ►►►



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді