Національний стандарт бухобліку 9 «Запаси» оновлено за рішенням Мінфіну

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси». Наказ набуває чинності з 1 січня 2023 року.

новий стандарт бухгалтерського обліку

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Зміни до Національного стандарту бухгобліку 9 «Запаси»

  1. Первісна вартість запасів, що їх придбали за плату, — це їх собівартість. Вона складається, зокрема, із суми, що сплачують постачальнику/продавцю за договором, за вирахуванням непрямих податків і знижок, що надав постачальник/продавець.
  2. Тепер у стандарті бухобліку 9 витрати на зберігання запасів не включають до їх первісної вартості. Вони належать до витрат того періоду, в якому їх провели/встановили. Виняток — витрати на зберігання, що необхідні у процесі виробництва перед наступним етапом виробництва;
  3. Первісну вартість матеріалів для виробництва продукції не переглядають і не коригують до рівня чистої вартості реалізації, якщо очікують, що виготовлену з них готову продукцію реалізують за ціною, не нижчою за собівартість.
  4. Матеріали відображають за чистою вартістю реалізації, якщо зниження ринкових цін на них призведе до того, що собівартість готової продукції перевищить чисту вартість реалізації;
  5. У Примітках до фінансової звітності потрібно зазначати інформацію про суму:
  • запасів, які визнали витратами впродовж періоду;
  • часткового списання вартості запасів до чистої вартості їх реалізації, яку визнали витратами.

Нагадаємо, які порушення ведення бухгалтерського обліку виявляють найчастіше:

  • прийняли акт здачі-приймання без обов’язкових реквізитів;
  • не застосували штрафні санкції за порушення умов договору.

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова політика бюджетної установи

Кожен бухгалтер хоче мати ідеальну облікову політику. Що таке облікова політика, які має складові, як погоджувати та змінювати її – звіртесь з експертом.
12720

Акт введення в експлуатацію основних засобів

Установа придбала обладнання, тож потрібно скласти акт введення в експлуатацію. Наводимо в статті акт введення в експлуатацію основних засобів, зразок та приклад заповнення.
78348

Договори перевезення: облік, податки, штрафи

Поговоримо про договір перевезення вантажу, пасажирів та багажу. У чому особливості договірного оформлення цих операцій, які види договорів перевезення є, як нараховуються та відображаються штрафи за порушення їх умов у «бюджетників».
6711

Основні засоби 2024

Основні засоби це матеріальні активи, без яких жодна установа, держорган, ОМС функціонувати не зможе. Та не усі матеріальні активи є основними засобами. Розглянемо детальніше, що таке основні засоби установи та які вони бувають у 2024 році.
166102

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді