Новації у притягненні до відповідальність за порушення законодавства про закупівлі

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт за № 10090-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення інструментів протидії порушенням у сфері закупівель».

порушення законів про закупівлі

Калькулятор штрафів

Адміністративне стягнення за вчинення порушення законодавства про закупівлі може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення. Цей строк вирішили змінити, тобто накладати адмінстягнення протягом двох років з дня його виявлення, але не пізніше трьох років з дня його вчинення.

Замість штрафів пропонують ввести адмінстягнення у вигляді попередження. Його пропонують застосовувати:

  • за несвоєчасне надання або ненадання замовником роз’яснень щодо змісту тендерної документації;
  • встановлення розміру забезпечення тендерної пропозиції що перевищує межі, визначені законом;
  • складання тендерної документації не у відповідності із вимогами закону;
  • порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі;
  • порушення строків розгляду тендерної пропозиції.

Але якщо особа вчинила знову таке порушення протягом шести місяців з дня оголошення їй попередження, їй світитиме штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) – 1700 грн.

За укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам тендерної документації та/або тендерної пропозиції переможця закупівлі, службовій (посадовій), уповноваженій особі замовника світитиме штраф 1500–3000 нмдг, тобто 25500–51000 грн.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
38641

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2223

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді