НАЗК розробив типову антикорупційну програму юридичної особи

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Учора, 21.02.2024, набрали чинності накази НАЗК, якими затверджено Типову антикорупційну програму (програму доброчесності) юридичної особи.

типова антикорупційна програма

Калькулятор штрафів

Антикорупційна програма організації повинна передбачати:

  • визначення засад загальної відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції у відповідній сфері, заходи з їх реалізації, а також з виконання антикорупційної стратегії та державної антикорупційної програми;
  • оцінку корупційних ризиків у діяльності організації та інших юридичних осіб, причини, що їх породжують та умови, що їм сприяють;
  • заходи щодо усунення виявлених корупційних ризиків, осіб, відповідальних за їх виконання, строки та необхідні ресурси;
  • навчання та заходи з поширення інформації щодо програм антикорупційного спрямування;
  • процедури щодо моніторингу, оцінки виконання та періодичного перегляду антикорупційної програми;
  • інші спрямовані на запобігання корупційним та пов'язаним з корупцією правопорушенням заходи.

Реєстр ризиків включається до антикорупційної програми як додаток до неї.

Прийняття антикорупційної програми організацією здійснюється на основі Типової антикорупційної програми (програми доброчесності) юридичної особи, розробленої НАЗК.

Розділи типової програми, які позначені символами:

  • * – застосовують лише юридичні особи публічного права;
  • ** – юридичні особи, зазначені у частині другій статті 62 Закону про запобігання корупції;
  • *** – державні органи, ОМС, інші суб’єкти, у яких приймається антикорупційна програма (програма доброчесності) згідно зі статтею 19 Закону про запобігання корупції.

Накази НАЗК від 15.01.2024 № 22/24 та від 22.01.2024 № 32/24, якими запроваджені новації, набрали чинності 21.02.2024.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
64310

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
88744

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55846

Е-декларування 2022 року: огляд

Триває щорічне е-декларування. Хто тепер є суб’єктом е-декларування та які новації антикорупційного законодавства слід врахувати, аби задекларувати доходи за 2021 рік правильно, дізнаєтеся зі статті
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді