Особливості декларування знищеного/пошкодженого майна в декларації держслужбовців

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Для забезпечення прозорості та достовірності декларацій держслужбовців роз’яснено як відображати деклараціях майно, знищене внаслідок бойових дій.

декларування знищеного майна

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Державні службовці зобов’язані щорічно подавати декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру (ст. 45-47 Закону про запобігання корупції). До декларації включають відомості про об’єкти нерухомості, рухоме цінне майно, цінні папери, грошові активи та інше майно.

Через військову агресію багато українців, в т. ч. й посадовців, втратили свої квартири, будинки, автомобілі та інше майно. Разом з тим у декларантів виникає логічне запитання – чи потрібно знищене майно відображати у своїх деклараціях?

Так, дані про знищене майно (квартири, будинки, автомобілі та інше) необхідно відображати у деклараціях.

Де відображати інформацію про знищене майно?

Якщо ваш будинок зруйновано, то дані про такий об’єкт підлягає відображенню в розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації до моменту виключення відомостей про нього із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Аналогічний підхід застосовується й до транспортних засобів, відомості про які необхідно відображати у розділі 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби» декларації до зняття цього знищеного транспортного засобу з обліку.

Якщо транспортний засіб був знищений чи залишився на тимчасово окупованій території або пошкоджений і не придатний до подальшого використання, власник авто може звернутися до найближчого сервісного центру МВС і замовити послугу вибракування транспортного засобу, після чого транспортний засіб буде знято обліку (постанова КМУ від 07.09.1998 № 1388).

До якого моменту відображати інформацію про знищене майно?

Нерухомість: До моменту виключення відомостей про нього із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Транспортні засоби: До зняття цього знищеного транспортного засобу з обліку.

Умовами для припинення права власності на знищене рухоме майно є наявність встановленого факту знищення майна.

Документами, які підтверджують знищення майна, можуть бути матеріали технічної інвентаризації, що засвідчують факт знищення майна, довідки органів внутрішніх справ України, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо.

Повністю знищене майно може виключатися із декларації, а щодо пошкодженого майна вказується актуальна вартість.

За інформацією ГУ ДПС у Донецькій області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
64299

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
88738

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
55839

Е-декларування 2022 року: огляд

Триває щорічне е-декларування. Хто тепер є суб’єктом е-декларування та які новації антикорупційного законодавства слід врахувати, аби задекларувати доходи за 2021 рік правильно, дізнаєтеся зі статті
1612

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді