Яким розміром мінімальної зарплати обмежувати розмір страхових виплат

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
З 01.04.2024 змінився розмір мінімальної зарплати, врахуйте це при обмеженні розміру страхових виплат.

розмір страхових виплат з 1 квітня

Калькулятор індексації зарплати

Слід нагадати, що мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах не може бути меншим за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Для застрахованих осіб, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Реєстру застрахованих осіб мають страховий стаж менше шести місяців:

  • максимальний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності обмежений розміром допомоги, обчисленої із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку;
  • максимальний розмір допомоги по вагітності та пологах обмежений розміром допомоги, обчисленої із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Якщо тимчасова непрацездатність настала у березні 2024 року для обмеження розміру страхових виплат використовуємо розмір мінімальної зарплати 7100 грн, незважаючи на те, що страхові виплати нараховуємо у квітні чи пізніше.

Якщо тимчасова непрацездатність настала у квітні 2024 року для обмеження розміру страхових виплат використовуємо розмір мінімальної зарплати 8000 грн, який діє в місяці настання страхового випадку.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний за сумісництвом 2024 на прикладах

Робота за сумісництвом – працівник має виконувати таку роботу у вільний від основної роботи час. Як обчислити е-лікарняні суміснику з урахуванням змін, які сталися з 01 січня 2024 року, – у даній консультації.
68579

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді