Військовий збір і ПСП

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Податківці роз’яснили, з якої суми сплачувати військовий збір у випадку застосування податкової соціальної пільги (ПСП).

військовий збір і ПСП

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються в порядку, встановленому розділом IV ПК, з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 1 розділом XX «Перехідні положення» ПК, за ставкою 1,5%.

Пунктом 164.6 статті 164 розділу ІV ПК встановлено, що під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування ПДФО визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Зважаючи на те, що положеннями пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК прямо не встановлено порядок визначення бази оподаткування для військового збору, зокрема, з урахуванням особливостей, встановлених у пункті 164.6 ПК для ПДФО, податкові агенти визначають базу оподаткування військовим збором без застосування положень пункту 164.6 ПК.

Тобто оподаткуванню військовим збором підлягають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами без вирахування сум ПДФО, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, а також ПСП за її наявності.

Іншими словами, обчислюючи об’єкт оподаткування для військового збору його не зменшуємо на суму ПСП, у разі її застосування для об’єкта оподаткування ПДФО.

За інформацією ГУ ДПС у Тернопільській області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
81115

Військовий збір 2024

Військовий збір наповнює державний бюджет, тож для місцевих бюджетів він не відіграє особливої ролі. Однак бухгалтери держорганів, ОМС, бюджетних установ мають знати правила його утримання із доходів, що нараховують держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування, працівникам чи іншим фізичним особам.
7119

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
32753

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
334936

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді