Звільнення держслужбовців, призначених у період дії воєнного стану

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
НАДС роз’яснило особливості звільнення держслужбовців, які призначені відповідно до частини п’ятої статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі – Закон № 389).

звільнення держслужбовців

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Держслужбовець, який призначений на посаду державної служби строково відповідно до абзацу 1 частини 5 статті 10 Закону № 389, не може бути переведений на інші посади державної служби. Такому держслужбовцю немає можливості запропонувати іншу рівнозначну або нижчу посади державної служби, як того вимагає стаття 87 Закону про держслужбу.

Держслужбовця, який призначений на посаду державної служби строково відповідно до абзацу 1 частини 5 статті 10 Закону № 389, звільняють із займаної посади відповідно до пункту 1 частини 1 статті 87 Закону про держслужбу.

Цей держслужбовець може бути звільнений із займаної посади до закінчення строку дії трудового договору з інших підстав, передбачених статтею 83 Закону про держслужбу, зокрема за ініціативою державного службовця або за угодою сторін (стаття 86 Закону про держслужбу).

Оскільки дія правового режиму воєнного стану триває, звільненого держслужбовця знову можна призначити на посаду державної служби відповідно до абзацу 1 частини 5 статті 10 Закону № 389.

Із роз’яснення НАДС від 24.04.2024 № 181 р/з

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
45160

Державна служба в умовах воєнного стану: соцпакет, обмеження та заохочення

Державна служба: ► закон про держслужбу ► мотиви зайняття посади державної служби ► зарплата та надбавки держслужбовцям ► соціальні гарантії держслужбовцям ► держслужба в умовах воєнного стану.
46976

Державна служба в Україні

Державна служба в Україні ► класифікація посад ► конкурс на зайняття посад ► строкове призначення ► переведення ► зміна істотних умов служби ► припинення державної служби
8905

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
100265

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді