Які терміни розгляду та призначення декретних за листком непрацездатності

173

Запитання

Які терміни розгляду листків непрацездатності для призначення допомоги по вагітності та пологах?

Відповідь

Детальний матеріал

Виплата декретних у 2024 році

Переглянути

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах (декретних) є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності (п. 3 ч. 2 Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234).

Калькулятор днів щорічної відпустки

Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи»:

  • вважається виданим через сім календарних днів з дати відкриття листка непрацездатності;
  • на восьмий день листок непрацездатності у звʼязку з вагітністю та пологами набуває статусу «готовий до сплати». 

Після цього лікарняний для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядається роботодавцем протягом трьох робочих днів.

Довідково

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після). У разі ускладнення пологів та народження двох і більше дітей відпустка збільшується на 14 календарних днів. 

У разі видачі листка непрацездатності на ці 14 календарних днів, лікарняний теж набуває зазначеного статусу через сім днів після дати видачі, зазначеної в листку непрацездатності, а не з дати його формування. Відповідно, строк призначення допомоги настає з восьмого дня видачі листка непрацездатності. 

За інформацією ПФУ

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Середньоденна заробітна плата

Підкажемо, як визначається середньоденна заробітна плата та як зробити нарахування для різних виплат у 2024 році.
49045

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47215

Виплата декретних у 2024 році

Декретні виплати у 2024 році: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни
40752

ЄСВ на декретні виплати: нарахування 2024

Нарахувати декретні без помилок – це обов’язок кожного бухгалтера. Нарахування ЄСВ на декретні – це один з етапів цього розрахунку, який невідомий для декретниці, але важливий для бухгалтера. Врахуємо всі нюанси обчислення соцвнеску разом.
68950

Декретні в об'єднаній звітності – ЗРАЗКИ 2024

Як відобразити декретні виплати в об’єднаній звітності та наведемо бланки та зразки Додатків Д1, Д5 і 4ДФ Податкового розрахунку з прикладом нарахування декретних.
87672